Uoči Kurban-bajrama: Pojačane kontrole zbog bruceloze

Na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) trenutno su pojačane mjere kontrole životinja s obzirom na to da je od bruceloze oboljelo najmanje 111 ovaca. Potvrdio nam je to Adnan Leto, kantonalni veterinarski inspektor, kazavši da je na području ZDK najkritičnije u Zenici.

Aktivno žarište

  • Imamo aktivno žarište u Poratju kod Zenice, gdje je oboljelo stado. Od 200 ovaca, kod 96 je ustanovljena bruceloza. Zbog sve češće pojave ovog oboljenja, a posebno zato što se ovce i goveda prodaju za kurban, mi smo, također, pojačali mjere kontrole – govori Leto, prenosi Avaz.ba.

Do sada su, ističe, kontrolirali stočne pijace u Tešnju i Visokom, a obilaze i prigradska naselja.

  • Osim ovaca, obolijevaju i goveda, ali u manjoj mjeri. U ZDK je trenutno oboljelo 111 životinja, najviše u Zenici, i to 103, dok su po tri životinje evidentirane u Tešnju i Visokom, a jedna u Maglaju. Kad pravimo paralelu, najviše stoke oboljelo je u Zenici, a najviše ljudi s brucelozom je iz Tešnja – pojašnjava on.

Djeca i trudnice
Na Odjelu za infektologiju Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) trenutno se nalaze pacijenti iz ZDK i Srednjobosanskog kantona, koji su oboljeli od bruceloze. Doktor Ednan Drljević, načelnik ovog odjela, kaže da su pacijenti uglavnom čobani, veterinari, mesari…

  • To je normalno. Bruceloza je oboljenje koje se dešava u svijetu, pa tako i kod nas. No, alarmantno je kad obolijevaju djeca i trudnice, to se ne bi smjelo dešavati nikako – upozorava on te dodaje da i sada na odjelu imaju dvoje djece.

Problem vakcinacija
Doktor Drljević ističe da primarni problem potječe već kod vakcinacije stoke, koja je, prema njegovim riječima, “prošla traljavo i katastrofalno”.

  • Drugi problem je i neadekvatna edukacija stočara pa se sve češće dešavaju oboljenja stoke – navodi dr. Drljević.

cazin net