<

UN: Izraelsko prisilno iseljavanje palestinskih porodica može predstavljati ratni zločin

Ujedinjeni narodi (UN) upozorili su da je izraelsko prisilno iseljavanje osam porodica iz njihovih domova u četvrti Sheikh Jarrah, u istočnom Jerusalemu i njihovo premještanje na drugo područje pod okupacijom Izraela, zabranjeno međunarodnim humanitarnim pravom i moglo bi predstavljati ratni zločin.

Glasnogovornik Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava Rupert Colville reagovao je tokom konferencije za novinare u Ženevi na prisilno iseljavanje osam palestinskih porodica iz istočnog Jerusalema.

“Pozivamo Izrael da odmah zaustavi sve operacije prisilnog iseljavanja. Izraelske obaveze prema međunarodnom pravu bit će prekršene ako se ove evakuacije budu provodile”, poručio je.

Navodeći da su posljednjih dana u istočnom Jerusalemu zabilježeni uznemirujući prizori, Colville je naglasio da je istočni Jerusalem i dalje dio palestinskih teritorija, koje su pod okupacijom Izraela, i da se tu još uvijek primjenjuje međunarodno humanitarno pravo.

Naglasio je da kao okupatorska sila Izrael mora poštivati međunarodno pravo na okupiranim teritorijima, a ne oduzimati privatno vlasništvo.

“Prisilno iseljavanje osam porodica iz njihovih domova u četvrti Sheikh Jarrah u istočnom Jerusalemu i njihovo premještanje na drugo područje pod okupacijom Izraela, zabranjeno je međunarodnim humanitarnim pravom i moglo bi predstavljati ratni zločin”, naglasio je Colville.

 

trt.net

<