<

UDAR NA DRŽAVU: Dodik naredio da srpski kadar u diplomatskim misijama ne postupa po instrukcijama nikoga iz BiH

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je dao instrukcije srpskim kadrovima u svim ambasadama BiH nakon, kako je rekao, “neovlaštenog nastupa Svena Alkalaja na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.”

-Mi mislimo da je BiH teško održiva zemlja iz niza razloga koji se potvrđuju skoro svakodnevno, pa i nedavno neovlaštenim nastupom Svena Alkalaja čime su porušene procedure, čime je ukinut raniji konsenzus da nema nastupa ako nema odgovora. I to se poštovalo, ali su oni odlučili tako, kazao je.

Dodik smatra da srpski kadrovi u ambasadama više nemaju obavezu da se pridržavaju toga.

-Dao sam instrukcije svim našim ljudima u ambasadama da ne postupaju po instrukcijama ikoga iz BiH, a posebno Bisere Turković i da se obrate kabinetu srpskog člana Predsjedništva BIH, pa ćemo koordinirate te aktivnosti, poručio je on.

On je ranije kazao da je ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Sven Alkalaj “manipulator koji je učinio sve da dodatno uruši povjerenje u BiH”, te da je “prekršio Poslovnik o radu Predsjedništva BiH, u kojem se navodi da ne mogu javno da se iznose spoljnopolitički stavovi koji nisu usaglašeni konsenzusom”.

Potom se, podjećamo oglasila i šefica bh. diplomatije Bisera Turković koja je kazala da je Alkalaj imao saglasnost Predsjedništva BiH.

<