<

Ubijeni turski vojnici u napadu Assadovih snaga

Četiri vojnika su ubijena, a devet ih je ranjeno u napadu snaga sirijskog režima u sjeverozapadnoj regiji Idlib.

Do napada je došlo dan nakon što je veliki turski konvoj ušao u SirijuAFP

Četiri turska vojnika su ubijeni u granatiranju koje su izvele snage sirijskog režima u sjeverozapadnoj regiji Idlib, saopćilo je Ministarstvo odbrane Turske.

U napadu izvedenom u ponedjeljak je ranjeno devet vojnika, od kojih je jedan u teškom stanju.

Ministarstvo odbrane je saopćilo da su turske snage uzvratile na napad te uništile mete u regiji Idlib, posljednjem utočištu pod kontrolom pobunjenika u ratom razorenoj Siriji.

Dodato je da su sirijske snage izvele granatiranje iako su ranije obaviještene o položaju turskih snaga.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je kazao da je Turska uzvratila na smrtonosni napad.

Erdogan: Gađamo sirijske snage

“Jasno smo dali do znanja da gađamo sirijske snage, da gađamo snage sirijskog režima, jer su oni ti koji su napali naše turske vojnike”, rekao je on.

“Ne možemo samo sjediti. Držat ćemo odgovornim sve one koji su odgovorni za napad na turske vojnike. I dok ovo govorimo, naše zračne odbrambene snage i borbeni avioni izvode njihove zadate operacije.”

Do ovog napada je došlo dan nakon što je veliki turski konvoj ušao u područje tokom nove ofanzive sirijske vlade.

Turski vojni konvoj su sačinjavali deseci oklopljenih vozila, cisterne s gorivom i teretni kamioni, koji su prevozili tenkove i oklopne transportere.

Novinarka Al Jazeere Sinem Koseoglu je iz Istanbula javila da je Turska poslala pojačanje uspostavljenim vojnim i posmatračkim punktovima u okolici područja Saraqib.

“Dok snage sirijske vlade napreduju od juga ka sjeveru Idliba, tri od 12 turskih vojnih posmatračkih punktova trenutno okružuju snage sirijske vlade”, rekla je ona.

‘Rusija nije obaviještena’

“Raseljavanje stanovništva se nastavlja. Zato je cilj novog vojnog punkta da zaustavi napredovanje sirijske vlade prema Halepu.”

Rusko Ministarstvo odbrane je saopćilo da su snage sirijske vlade napale turske snage zato što Rusija nije bila obaviještena o turskim vojnim operacijama u Idlibu.

“Turske snage su se kretale u zoni deeskalacije u Idlibu tokom noći i našle su se na udaru snaga sirijske vlade, koje su se u tom trenutku borile protiv terorista”, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da turske snage nisu obavijestile Rusiju o svojim operacijama u sirijskom Idlibu.

Rusija je saopćila i da turski vojni avioni nisu narušili sirijski zračni prostor i da nisu zabilheženi napadi na sirijske trupe.

Pokrajina Idlib je dom za gotovo tri miliona ljudi, od koji su mnogi raseljeni iz drugih dijelova Sirije tokom ranijih borbi.

Bježe stotine hiljada ljudi

Prema Ujedinjenim narodima, gotovo 390.000 ljudi, uglavnom žena i djece, pobjeglo je iz svojih domovima u sjeverozapadnoj Siriji od 1. decembra prošle godine.

Turska je uspostavila vojna mjesta oko Idliba u skladu sa sporazumom s Rusijom, Iranom i Turskom iz 2018. godine o deeskalacijskim zonama u regiji.

Oružana grupa Hayat Tahrir al-Sham, bivša podružnica mreže Al-Kaida, koju Rusija i Turska smatraju “terorističkom organizacijom”, kontrolira veliki dio Idliba.

Rusija i Turska su sarađivale prošle godine u uspostavljanju granica takozvane sigurne zone u zasebnoj regiji na sjeveroistoku Sirije, nakon operacije protiv kurdskih boraca koje Ankara smatra “teroristima”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

<