<

U ustima imate ovakve rane ? Evo šta vam organizam poručuje, što prije uradite ovo

Kako navodi Institut za medicinu SAD-a, odrasli bi trebali da konzumiraju oko 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Ova tvar, također je poznata i kao vitamin B9, što je ključna stvar za naše zdravlje, jer nam ono omogućava da se naš DNK popravalja i proizvodi crvene krvne stanice. Ukoliko vašem tijelu fali folne kiseline, možete primjetiti neke simptome, pa čak u nekim slučajevi možete razviti anemiju. Donosimo vam popis znakova da se vaše tijelo nalazi u deficitu sa folnom kiselinom.

Kongitivni problemi

Folna kiselina je od velikog znalaja za vaš središnji živčani sistem. Ukoliko vaše tijelo nema ovaj vitamin, postoji velika šansa da možete imati i simptome depresije, kao i probleme sa koncentracijom te se sjećati zaboravno i razdraživo. Ako se ne liječi onako kako bi trebalo, može dovesti do demencije ili Alzhajmerove bolesti.

Probavni problemi

Gastrointestinalni simptomi kao što su mučnine, povraćanja i bolovi u stomaku, kao i proliv nakon jela, u velikom broju slučajeva mogu biti prvi znakovi da vašem tijelu treba folne kiseline. Osim togam u rijetkim slučajevima, također možete patiti od anoreksije kojoj slijedi naglo i prekomjerno gubljenje težine.

Rane u ustima i oticanje jezika.

Ti se simptomi obično pojavljuju kada je folna kiselina zaista dosegla krajnu donju granicu. Vaš jezik može izgledati natečeno, crveno ili sjajno. Zbog smanjenja krvnih zrnaca, također možete osjetiti bol prilikom gutanja ili patiti od bolnog jezika i stomatitisa.

Smanjena osjećaj okusa

Kako neke studije pokazuju, pored poremežaja usne šupljine, nedostatak folne kiseline u nekim slučajevima može dovesti sa probavljanjem vaše hrane.

magazindan.info/

<