<

U Srbiji slave ruskog dobrovoljca, snajperistu sa Kosova

Autor: Press.ba

Ruski dobrovoljac Albert Ahsarbekovič Andijev, koji je preminuo od posljedica korona virusa, u Srbiji je dobio još jedan mural, piše Telegraf. Kako piše taj tabloid najnoviji mural ruskom dobrovoljcu je osvanuo u Odžacima.

Po dolasku na Kosovo Albert Ahsarbekovič Andijev raspoređen je kao snajperista u 549. motorizovanu brigadu na državnu granicu prema Albaniji i Makedoniji u dužini od 150 kilometara. U ratu je izgubio oko, ranjen je u ruku i ratni je vojni invalid 100 odsto.

“Hvala ti za sve što si uradio za srpski narod, hvala ti što si branio našu zemlju, hvala ti sto si bio dio našeg naroda”, napisao je jedan od poštovalaca njegovog lika i nedjela.

Poslije intervencije NATO-a taj ruski dobrovoljac, snajperista, je ostao da živi u Srbiji, i oženio se. Bit će sahranjen u ponedjeljak 22. marta na Centralnom groblju u Beogradu.

U sudskim postupcima pred Tribunalom prezentirani su brojni dokazi o učešću ruskih dobrovoljaca na ratištima na Balkanu.

“Grupe Rusa, Ukrajinaca i drugih, bivših komandosa ruskih vojno-desantnih i drugih specijalnih snaga, uglavnom veterana iz Afganistana, pod kontrolom i komandama srpskih vojnih i civilnih tajnih službi, sudjelovale su u svim iole ozbiljnijim akcijama srpskih vojno-policijskih snaga na prostoru Slavonije, Srema i Baranje u Hrvatskoj, na teritoriji Bosne i Hercegovine, a potom, od juna 1998. i na Kosovu, kao i na teritoriji Albanije i Makedonije, uz granični pojas sa Kosovom”, ističe Centar za evroatlantske studije – CEAS.

„Ruski dobrovoljci“ su, uglavnom djelovali samostalno, a ponekad i zajednički sa srpskim – vojnim, policijskim ili vojno-policijskim snagama ili paramilitarnim grupama, navodi se.

Preživjele žrtve i drugi očevici zločina, opisuju ih kao veoma hladnokrvne ubice i naročito surove u iznudama novca i nakita.

<