<

U protekla dva mjeseca iz Bosne i Hercegovine nakon postupka readmisije udaljeno 69 stranih državljana

U protekla dva mjeseca služba provodi pojačane aktivnosti na udaljenju stranih državljana koji su ilegalno boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine.
Na osnovu obaveza koje proističu iz odredbi Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Služba za poslove sa strancima je vratila u Republiku Srbiju ukupno 22 lica među kojim su državljani Srbije, Somalije, Eritreja, Toga, Palestine, Pakistana, Alžira i Gambije.
Služba je udaljila u zemlje porijekla 35 lica koja su bila pod nadzorom imigracionih centara, od kojih su 30 državljani Turske, tri državljani Albanije, te dva lica građani Kosova.
U saradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR) koji implementira IOM,sa teritorije Bosne i Hercegovine udaljeno je 11 lica u njihove zemlje porijekla. U sklopu ovog Programa u zemlje porijekla dobrovoljno se vratilo šest Pakistanaca, dva državljana Afganistana, te po jedan državljanin Indije, Iraka, Irana i Republike Bugarske.
Služba za poslove sa strancima je nakon provedenog postupka readmisije izvršila i prisilno udaljenje jednog državljana Turske koji je ilegalno boravio na teritoriji Bosne i Hercegovine.

<