<

U Mostaru održana manifestacija ”Vjerni slobodi i domovini”

Dan pobjede nad fašizmom, Dana Evrope, Dana Zlatnih ljiljana, Dan logoraša, godišnjica ubistava zarobljenih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine u zgradi 4. Korpusa, te 28. godišnjica presuđene agresije HVO-a i HV-a na Mostar, danas se obilježavaju u ovom gradu.

Brojne delegacije položile su cvijeće na Partizanskom spomen groblju i mezarju Šehitluci, nakon čega je izveden počasni skok sa Starog mosta, a kompletan program nazvan “Vjerni slobodi – vjerni domovini”, okončan je svečanom akademijom u Centru za kulturu Mostar.

Predsjednik Udruženja “Zlatni ljiljani“ Aljo Bošnjaković pozvao je Šefika Džaferovića i Željka Komšića da se svim diplomatskim sredstvima bore za nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet domovine nam Bosne i Hercegovine.

“Ovaj svoj kratki govor započet ću obraćajući se savjetnicima predsjednika Komšića i predsjednika Džaferovića. Njih dvojica su nama danas donijeli pozdrav i selam od članova predsjedništva, a mi savjetnike zadužujemo da odavde iz Mostara od nas pozdrave gospodina Komšića i poselame gospodina Džaferovića. Pored pozdrava i selama, naša poruka članovima Predsjedništva jeste da se svim diplomatskim sredstvima bore za nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet domovine nam Bosne i Hercegovine.

Oni svim diplomatskim, a mi ako nedaj Bože zatreba, drugim sredstvima skupa sa članovima Predsjedništva.

Poštovani gospodine ministre, predsjedniče SABNOR-a, predsjednici boračkih Saveza, predsjedniče udruženja logoraša Mostar, porodice ubijenih zarobljenih u Vranici, dobitnici najvećih ratnih priznanja, cijenjena ulemo, pozdravljam vas i selamim u ime SDNRP FBiH , u ime koordinacije boračkih Saveza i u svoje ime. Svima nam čestitam 9.maj Dan pobjede nad fašizmom, Dan evrope, Dan logoraša i Dan zlatnih ljiljana.
Na ovaj dan 1945.godine poubijeđen je fašizam, 1950.godine rođena je ideja o ujedinjenju evropskih zemalja, a čiji je osnovni zadatak bio da na prostorima evropske unije nikada više ne bude rata.
Međutim, 90-ih godina prošlog vijeka na scenu stupiše do tada pritajeni fašisti koji uspostaviše logore u kojima mučiše i bijaše ljude samo zato što su bili Bošnjaci, muslimani. Krajem 1995.godine fašizam ponovo biva pobijeđen, ali ne trebamo se zavaravati, uništen nije i vjerovatno nikada i neće biti.
Potvrda toga dolazi nam i ovih dana u vidu nekih mon papera prema kojima bi se ponovo prekrajale granice BiH , te njeni dijelovi činili “velike” susjedne države. Naša poruka po tom pitanju je veoma jasna, a mi je danas izgovaramo veoma glasno i ona glasi: Nema mirne podjele Bosne i Hercegovine, rat ne želimo, ali od rata pobjeći nećemo. Genocida nad Bošnjacima nikada više neće biti. Sve za domovinu, Bosnu i Hercegovinu nizašta”, poručio je Aljo Bošnjaković.

Devetog maja 1993. počela je brutalna agresija HVO-a i HV-a na Mostar tokom koje je grad doživio orgomna razaranja. Brojni punoljetni Mostarci i Mostarke završili su u zloglasnim logorima gdje su mučeni i ubijani. Tokom agresije srušen je i Stari most – najvrjedniji spomenik kulture u Bosni i Hercegovini.

 

saff.ba

<