<

U Izraelskim napadima u Gazi ubijeno 119 osoba, među njima 31 dijete i 19 žena

U izraelskim napadima u blokiranom Pojasu Gaze ubijeno je još deset Palestinaca, čime je broj ubijenih od početka napada povećan na 119, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelske snage nastavljaju izvoditi napade na Gazu i za vrijeme Ramazanskog bajrama.

Ministarstvo zdravstva Palestine u Gazi saopćilo je da je još deset Palestinaca položilo živote kao šehidi, čime je broj ubijenih u izraelskim napadima od 10. maja povećan na 119.

U saopćenju se navodi da je među ubijenim najmanje 31 dijete i 19 žena, a da je broj ranjenih osoba u izraelskim napadima povećan na 830.

U prethodnom saopćenju ministarstva je navedeno da je u izraelskim napadima u Gazi ubijeno 109, a ranjena 621 osoba.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Tenzije su eskalirale nakon što su izraelske snage 7. maja izvele napade na vjernike u kompleksu Al-Akse.

Palestinske grupe su izraelskim snagama sigurnosti dale rok da se do 18 sati 10. maja povuku iz kvarta Sheikh Jarraha i kompleksa Al-Akse. Izraelske snage se nisu povukle i nastavile su napade, a palestinske grupe su počele raketama gađati Izrael.

Izraelska vojska je pokrenula napade na Gazu, a uporedo su izraelske snage i uhapsila stotine Palestinaca na teritoriji Izraela.

saff.ba
<