<

U Bužimu upitna isporuka vode od 4.novembra

Dok traju prepucavanja na političkim linijama, Bužimu opet prijeti nestanak vode u gradskom vodocrpilištu „Musići“

Do 4.novembra Bužimljani će imati tekuću vodu, jer je posljednji račun KOMB-javno komunalno preduzeće platio. Međutim, račun ovog preduzeća je često blokiran zbog izvršnih sudskih presuda.
U periodu od 2010. do 2016. godine, zbog neisplaćenih razlika u platama, toplih obroka, putnih troškova KOMB su tužili njegovi radnici. Danas su te sudske presude došle na izvršenje, što znači da je račun ovog preduzeća skoro pa svakodnevno blokiran, dakle uplate koje legnu, najčešće idu na izvršenje neke od presuda. Posljedica toga je ovo preduzeće ne može na vrijeme platiti račune bihaćkoj Elektrodistribuciji, a samim tim ni vodne pumpe na vodocrpilištu Musići ne rade. Sav ovaj slijed događanja dovodi do toga da Bužimljani su pod stalnom opasnosti da iz njihovih česmi ne teče voda. Inače, prije nekoliko mjeseci sa Elektrodistribucijom je potpisan sporazum da KOMB svoja dugovanja isplate u 4 jednake mjesečne rate, što se ne poštuje. Dakle, ispucana je jedna od mogućnosti solidarnog rješenje problema.

Možda bi ovaj problem i mogao biti riješen da nije politike ili da se lokalni političari slože u njegovom rješavanju. Ali, kako načelnik Mersudin Nanić pripada opciji SDA, a aktuelnu većinu u Općinskom vijeću čine zastupnici SBB-a, ASDA, SDP-a, Stranke za BiH, te nezavisni vijećnik-za njih dogovor kao osnova političkog djelovanja, nije opcija. Njihovi politički ili bolje rečeno politikantski odnosi doprinijeli su tome da u Bužimu, ukoliko su potrebne politička volja i saradnja-koja ne postoji, ništa ne funkcioniše. Ne funkcioniše tako ni tekuća voda, jer KOMB para nema, volja političara da se odnekud „namaknu“ pare i plate dugovanja prema Elektrodistribuciji , ne postoji. Najžalosnije je što naplata vode jedina teče bez problema. Računi se uredno štampaju, Bužimljani većinom vodu plaćaju.

Kada je prije nekoliko dana Bužim opet bio bez vode, sastalo se vanredno i hitno Općinsko vijeće. Donijeli četiri zaključka od koji baš nijedan ne garantuje da će nakon 4.novembra biti tekuće vode kako u privatnim kućama i stanovim u Bužimu, tako i u Domu zdravlja, osnovnoj školi, firmama, restoranima, različitim poslovnim objektima. Jedan od donesenih zaključaka je da se u Budžetu Općine za narednu godinu planira 50 hiljada maraka za izmirenje duga KOMB-a za struju. A dug KOMB-a prema izvršnim sudskim presudama je 560 hiljada maraka plus kamate. I tu nije kraj bužimskim političkim nonsensima –da nisu riješili problem u njegovim korijenima, svjesni su i načelnik Nanić i zamjenik predsjedavajućeg OV-a Hasan Hilić, dok direktor KOMB-a Hamid Šahinović ponavlja kako ovo preduzeće ne može plaćati svoje račune, ali ni plate uposlenicima. Sva trojica dolaze iz različitih stranaka, pri tome svoje politikantske interese stavljajući iznad interesa oko 20 hiljada Bužimljana, čiji su ih glasovi i postavili u udobne političke fotelje, a odgovornost pored njih ne prihvataju ni ostale ruke u Općinskom vijeću.

Stiče se dojam da imati tekuću vodu u 21.vijeku je čudo, a ne normalna pojava, što bi trebala obezbijediti lokalna vlast, bez obzira na političku boju. Svakako nisu daleko od izreke da selo gori, a baba(e) se češljaju-barem do 4.novembra.

cazin net

<