U Brisel upućen novi “non paper” o Zapadnom Balkanu

VIJESTI 02. jun. 202118:287 komentara
Podijeli:
Izvor: N1 Ilustracija

Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka kao četiri države “Višegradske grupe” uz Austriju su uputile novi non paper liderima EU u vezi sa Zapadnim Balkanom.

Informacija je potvrđena i za N1, a ono što je važno naglasiti jeste da se dokument ne bavi pitanjem granica u regiji nego traži od EU podršku za cijelu regiju.

Ono što se traži jeste da se države i građani Zapadnog Balkana uključe u zvanične razgovore o evropskoj budućnosti.

Također, informaciju je kratko potvrdila i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković. Ranije je kazala da se raduje ovakvom pristupu.

“Da, zvanično smo upoznati i raduje me ovakav pristup. Bosna i Hercegovina, kao i ostale države regije, ima jasnu perspektivu članstva. Mi smo suštinski dio Evrope oduvijek, sada smo samo u procesu dostizanja naprednih evropskih standarda u funkcioniranju i jačanju države. Želja ovih pet država da u razgovore o budućnosti EU uključe i države koje će u dogledno vrijeme postati člance je važan signal da nećemo biti ostavljeni da predugo čekamo napredak ka članstvu. Istovremeno, to je dobro i za EU, koja bez stabilnog i evropskog Zapadnog Balkana nije kompletna”, istakla je ranije ministrica Turković.