<

U Bosanskoj Krupi obilježena 27. godišnjica formiranja 511. slavne bbr. (FOTO)

Jučer je održana centralna manifestacija obilježavanja 27. godišnjice formiranja bosanskokrupske 511. slavne bbr. Nakon obilaska centralnog spomen-obilježja i polaganja cvijeća, kod Doma kulture je, uz prisustvo ratnih starješina i boraca brigade, predstavnika vlasti, organizacija, građana, upriličen prigodan kulturno-zabavni program.

Dan prije centralne manifestacije obilježavanja 27. godišnjice formiranja 511. slavne brdske brigade, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Bosanske Krupe i Unsko-sanskog kantona, veterani odbrambeno-oslobodilačkog rata, bivši komandanti i borci, delegacije političkih partija, boračkih i drugih nevladinih organizacija, obišli su spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci, te šehidska mezarja u Jezerskom i Pištalinama. Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, odana je počast najboljim sinovima naše zemlje, te poslana poruka da se njihova žrtva za mir i odbranu države, nikada ne smije zaboraviti. Centralna manifestacija upriličena je drugog dana vikenda. Prvo su delegacije obišle spomen-obilježje, gdje se prisutnima obratio ratni komandant 511. slavne brigade Husnija Avdagić – Huska, podsjetio na put brigade, na najteža ali i najslavnija vremena.

Manifestacija je nastavljena na platou kod Doma kulture, gdje su o ratnom putu i zaslugama ove brigade govorili ratni starješina Edin Pašalić i načelnik Bosanske Krupe Armin Halitović. Pri tom je, između ostalog, kazano da je bosanskokrupska brigada, kao najbrojnija formacija, djelovala u 150 kilometara dugoj zoni odgovornosti prema neprijateljskim linijama, te u sadejstvu sa 505. viteškom i 503. slavnom, 17. septembra 1995. godine oslobodila svoj grad. „Danas smo svi sretni i ponosni. Obilježavamo 27. godišnjicu 111. bosanskokrupske pješadiške brigade, odnosno 511. slavne brdske brigade, kako mi volimo reći najslavnije od svih slavnih u Armiji RBiH.

Ovo je bila prilika da se okupimo, da razgovaramo o tim teškim vremenima, posebno nas koji smo bili pripadnici brigade, da obiđemo šehitluke i da se sjetimo naših šehida, uz poruku da ovdje bude što više mladih ljudi, da se ovome datumu uvijek vraćamo i nikad ne zaboravimo“, kaže načelnik Armin Halitović. Među ratnim starješinama, borcima, građanima Bosanske Krupe, na obilježavanju 27. godišnjice bio je i Ismet Mujanović, prvi komandant 111., a kasnije 511. slavne brigade.

„Mislim da ono što se tad uradilo ima velikog značaja ne samo za Bosansku Krupu već za čitavu BiH. Jer da tada nije krenulo sa organizacijom i pripremom za predstojeće okršaje za oslobađanje teritorije, sprečavanje da se ne desi istrebljenje… Tako da smo, uprkos teškim uslovima, ostvarili pobjedu“, kazao je ratni komandant Mujanović.

Svim prisutnima obratili su se i predstavnici Vlade USK koja je i ove godine podržala aktivnosti obilježavanja, ministar za pitanja boraca i RVI Ermin Zulić i premijer Mustafa Ružnić. „Ovo je datum koji nikad ne smijemo zaboraviti. To je datum na koji su se Krupljani okupili znajući da će mnogi od njih dati život za odbranu svoje Bosanske Krupe i svoje države. Ali s tom sviješću su srcem i dušom ušli u odbranu svoga grada.

Dužnost svih institucija, svih nivoa vlasti, pogotovo ovog Ministarstva jeste da se sjećamo naših šehida. 503 čovjeka Bosanske Krupe danas nisu s nama, a to nije malo. Oni su dali nešto najvrijednije i to nikad ne smijemo zaboraviti. A isto tako moramo obučiti naše mlade generacije šta je bilo i da se to nikad ne smije zaboraviti. Meni je drago što je Bosanska Krupa kao Feniks, iz jednog razrušenog i zapaljenog grada, od jednog zgarišta izrasla u jedan prelijep grad, na ljepotici Uni, sa divnim ljudima u tako divnoj Bosanskoj Krupi, u divnom USK i našoj divnoj BiH“, istakao je ministar Ermin Zulić.

Premijer Vlade USK Mustafa Ružnić je čestitao Dan brigade i rekao da na uzoru na najbolje sinove trebamo graditi još ljepšu i bolju Bosansku Krupu, kakvu su Krupljani sanjali u ratu. „Sjećam se kao dijete tih ratnih godina, tih vojnika 511. koji su prenosili riječi rahmetli komandanta Crnkića „hoćemo li preko rijeke Une, hoćemo li u Bosansku Krupu“, i s te strane mi je čast biti ovdje i odati počast najvećim sinovima Bosanske Krupe koji padoše za svoju domovinu, za Bosansku Krupu“, dodao je premijer Ružnić. Podsjetimo, ova brigada je naređenjem Štaba vrhovne komande Oružnih snaga Republike BiH od 29. jula 1992. godine i naređenjem Komande Unsko-sanske operativne grupe od 20. augusta 1992. godine nastala kao 111. bosanskokrupska pješadijska brigada da bi se 7. aprila 1993. transformisala u 511. brdsku brigadu.

Na prijedlog Štaba vrhovne komande Armije RBiH a odlukom Predsjedništva RBiH od 14. decembra 1993. godine 511. bbr. dodijeljen je počasni naziv „slavna“ kao priznanje za hrabrost i požrtvovanost. 511. slavna bbr. prošla je sva ratišta u zoni odgovornosti 5. korpusa i prema srpskom agresoru i prema paravojnim formacijama tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna. Na ratnom i oslobodilačkom putu brigade, nažalost, poginulo je 503 borca dok ih je više od 700 ranjeno. Centralni dio manifestacije obogatili su nastupi Kulturno-umjetničkog društva „Stari grad“ i estradnog umjetnika Jasmina Beširevića.

(Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa)

<