<

U Americi se povećava prodaja oružja od kada raste pandemija koronavirusa

David Stone iz Oklahome ima prodavnicu s najvećim izborom streljiva. U posljednje vrijeme robe u njegovoj prodavnici je sve manje.”Kada kažem da prodaja doživljava procvat, to je podcjenjivanje”, rekao je.

Prodaja pištolja u velikom je porastu u mnogim američkim državama, posebno u onim koje je koronavirus najviše pogodio – Californiji, New Yorku i Washingtonu.

Stone je u posljednjih nekoliko dana prodao nekoliko primjeraka vatrenog oružja kamiondžijama koji putuju duž Oklahome. Jedan kamiondžija, koji je krenuo prema Arizoni, kupio je vatrenog oružja i municije u vrijednosti od 2.500 dolara, a drugi kamiondžija dao je 200 dolara samo za streljivo.

“Morate biti zaštićeni od svega. Čini mi se da je svijet poludio”, rekao je Stone.

Nedavno je povećana prodaja i Ammo.com, online trgovca municije. Prema podacima kompanije od 23. februara do 4. marta transakcije su porasle 68 posto u poređenju s 11 dana prije 23. februara kada je Italija izvijestila o velikom izbijanju koronavirusa.

I dok jedni negoduju zbog povećane prodaje oružja, drugi pak, poput Donalda Trumpa Jr. podržavaju njegovu prodaju.

“Ne treba vam, dok vam ne zatreba”, tvitnuo je Donald Trump Jr.

Donald Trump Jr.@DonaldJTrumpJr

The irony of it all is that it’s my Democrat friends reaching out to me now asking me which guns they should buy just in case… in particular which ARs.

I guess they’re ok with the 2A now???

You don’t need it, till you need it. https://twitter.com/JackPosobiec/status/1238890240108044288 …Jack Posobiec@JackPosobiecIllegal! https://twitter.com/donaldjtrumpjr/status/1238835353806680065 …32.2K10:09 PM – Mar 14, 2020Twitter Ads info and privacy32K people are talking about this
Prema različitim izvještajima, porast prodaje oružja započeo je prije nekoliko sedmica u državama poput Washingtona i Californije. Najčešći kupci su Amerikanci azijskog porijekla.

U prodavnici Firewar and Safety u Južnoj Californiji već sedmicama se kupuje oružje.

“To nije aktivna panika, već preokupacija da se osiguramo i budemo adekvatno pripremljeni, ja, porodica i prijatelji. Bolje je biti spreman, nego ga nemati kada vam zatreba”, rekla je Anna Carreras koja je došla kupiti svoje oružje.

klix.ba

<