<

Turski piloti presreli šest grčkih F-16 i otjerali ih iz NAVTEX zone

Tursko ministarstvo odbrane objavilo je snimke na kojima se vidi presretanje šest grčkih borbenih aviona F-16, u istočnom Mediteranu.

Turske zračne snage presrele su šest grčkih borbenih aviona F-16 iznad istočnog Sredozemlja, sopštilo je u petak ministarstvo obrane.

Analizom objavljenih snimaka, vojni stručnjaci kažu kako su turski piloti bili u poziciji da gađaju grčke F-16, koji su se približavali turskoj NAVTEX zoni.

Snimak incidenta koji je objavilo tursko ministarstvo odbrane

Navtex ili navigacijski teleks je pomorski komunikacijski sistem za upozoravanje brodova u regiji, slanjem tekstualnih poruka s obalnih radipostaja, u odgovarajućem području plovidbe.

S obzirom da je snimak objavljen od strane turskog ministarstva odbrane, dovoljno govori kako situacija u Mediteranu dobiva novu dimenziju.

U izjavi turskog ministarstva odbrane je navedeno da je bilo ukupno šest grčkih F-16, koji su poletjeli sa grčkog otoka Krete i uputili se prema Kipru. Međutim, kada su se približili turskoj NAVTEX zoni, turski piloti su ih presreli i natjerali da napuste regiju.

Turski vojni stručnjak Hakan Kılıç dao je važne informacije o prizorima iz videozapisa i glasovima pilota.

Hakan Kılıç kaže kako su turski piloti vjerovatno poletjeli opremljeni sa po 6 zrak-zrak raketa.

Kılıç je podsjetio da su grčki i turski borbeni avioni u prošlosti doživljavali ovakve incidente, posebno u egejskoj i mediteranskoj regiji, ali ministarstvo odbrane posljednjih godina nije javno objavljivalo ovakve snimke.

Hakan Kılıç

Kılıç je objasnio kako su turski F-16 avioni bili opremljeni sa Infrared navođenim AIM-9 Sidewinder zrak-zrak raketama. Na displeju turskih pilota se vidi i čuje zvuk zvona, koje signalizuje kako su grčki piloti bili zaključani na radarima turskih pilota, koji su bili u poziciji da gađaju grčke F-16. Međutim, grčki piloti su brzo napustili regiju.

Turska je danas također pozvala zemlje članice EU da ne podržavaju “maksimalističke zahtjeve” Grčke pod izgovorom solidarnosti Unije. “

“Grčka je arhipelag država. To je protivno međunarodnom pravu i sudskoj praksi da grčki otoci, posebno Meis, imaju kontinentalni pojas ”, kaže se u izjavi.

U izjavi je također naglašeno da bi EU “trebale” postupati nepristrasno i biti iskren posrednik.”

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas posjetio je 25. augusta Grčku i Tursku, ohrabrujući obje zemlje da se uključe u dijalog, kako bi izbjegle sukobe u istočnom Sredozemlju.Podijelite:

<