<

Turski parlamentarac Refik Ozen: Nećemo dopustiti da Srebrenica bude zaboravljena

Refik Ozen, zastupnik u turskom parlamentu iz grada Burse i predsjednik Međuparlamentarne grupe prijateljstva Turske i BiH, u obraćanju pred turskim parlamentom povom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, poručio je kako se Srebrenica ne smije zaboraviti, te kako će Turska pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana uvijek biti uz bratski bosanski narod, javlja Anadolu Agency (AA).

Ozen je obraćanje započeo podsjećajući da je Bosna i Heregovina zemlja koja je od 1463. pa do 1878. godine bila u sastavu Osmanskog carstva. Kazao je kako je razumijevanje pravde i vjerske tolerancije koje su Osmanlije donijele u Bosnu tada bilo na nivou s kojim se Bošnjaci ranije nisu susretali, a s obzirom na to da je i kod bogumila bilo prisutno učenje poput pravde i tolerancije, bilo je i lakše prihvatanje islama koji također baštini slične vrijednosti.

“Sultan Fatih, koji je imao blizak i pozitivan odnos prema bosanskim kršćanima, povjerio im je važne dužnosti u državi. Nakon tog procesa, većina naroda je spontano prihvatila islam. Dolaskom Fatiha, islam se postepeno širio u Bosni da bi početkom 16. stoljeća, veći dio Bosne prihvatio islam”, poručio je Ozen.

Podsjetio je kako je Ahdnama, koju je sultan Mehmed Fatih 28. maja 1463. godine uručio bosanskim franjevcima, osim što je vrlo važna deklaracija o ljudskim pravima, istovremeno poruka i najbolji pokazatelj da je Bosna Fatihov amanet.

U obraćanju je citirao i dijelove Ahdname:

“Ja sam sultan Mehmed han, neka je poznato svima, uopće od prostog puka kao i odjeljenjima ova moja vlastodržaca povelja, kojom bosanskim svećenicima ukazujem veliku pažnju, te zapovjedam: spomenutim i njihovim bogomoljama ne smije biti smetnje ni pritiska, neka se smjeste u svojim bogomoljama… Stvoriteljem i gospodarom zemlje i nebesa, sa sedam musafa, sa velikim Božijim vjesnikom (Muhamedom) i sa 124.000 pejgambera i sa sabljom koju pašem da ovim što je napisano nikoje lice ne smije se suprotstaviti dok god ovi (franjevci) služe meni i mojoj zapovjesti budu pokorni.”

Osvrnuvši se na Srebrenicu, Ozen je podsjetio na riječi ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, o tome kako je za Bošnjake vrlo značajno što dijele ista osjećanja s turskim narodom, te kako su Srbi tokom rata Bošnjake zvali Turcima.

“Njegove riječi su zapravo pokazatelj bliskosti i veze između ova dva naroda od prije 560 godina. To je ujedno i pokazatelj zbog čega je počinjen genocid u Srebrenici, čiju ćemo 25. godišnjicu obilježiti 11. jula”, poručio je Ozen.

Podsjetio je kako su srpske snage pod vodstvom Ratka Mladića, u julu 1995. godine, u Srebrenici, za svega nekoliko dana ubile 8.372 Bošnjaka.

Prema njegovim riječima, rat u kojem su izgubljene na hiljade života je završen, no on nikada nije izbrisan iz memorije svjetske javnosti.

“U Srebrenici, koja je proglašena zaštićenom zonom, pred očima UN-a i cijelog svijeta dopušteno je da se nad hiljadama ljudi izvrši genocid”, podvukao je Ozen.

Naglasio je kako se bol Srebrenice osjeti i danas, 25 godina od genocida, te poručio kako se Srebrenica ne smije zaboraviti niti se smije dopustiti da bude zaboravljena.

“Kao što smo to bili i ranije, i dalje ćemo pod vodstvom našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana biti uz bratski bosanski narod. Iskazujemo rahmet i s poštovanjem se sjećamo svih žrtava genocida u Srebrenici”, poručio je Ozen.

Svoje obraćanje pred turskim parlamentom završio je citirajući riječi prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića:

“U ratu nam je naneseno ogromno zlo i nepravda. Ko može nek’ oprosti, ko ne može, nije ni dužan. Zaboraviti niko ne smije, jer se zaboravljeni genocid ponavlja.”

saff.ba

<