Turska upozorila Emirate i Egipat nakon što se Hafter proglasio vladarom Libije

Turska vlada je uputila poruku prijestolonasljedniku UAE Muhammedu ibn Zajedu i egipatskom predsjedniku Abdulfettahu Sisiju, nakon što se Hafter, bez ikakvog legitimiteta, proglasio vladarom Libije.

Poruka je upućena putem saopćenja turskog ministarstva vanjskih polova, u kojem se kaže kako Hafterovo samoproglašenje za vladara Libije pokazuje da on nema nikakve želje za mirnim političkim rješenjem libijske krize.

U saopćenju se navodi kako je ovim proglašenjem Hafter pokazao da je njegova prava namjera uspostavljanje vlastite vojne diktature u Libiji.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske u svom je saopćenju pozvalo međunarodnu zajednicu da hitno djeluje u sprečavanju Haftera u namjeri da uspostavi vojnu diktaturu, a državama koje ga podržavaju upućeno je upozorenje da će biti saučesnici u Hafterovom djelu.

Turska je u navedenom saopćenju potvrdila odlučnost da pruži podršku libijskom narodu i političkim naporima radi zaštite legitimne vlade, ukazavši da je na te stavove obavezuju odgovornost i duboke historijske veze Turske u regiji.

Podsjećamo, libijski ratni vođa Halifa Hafter u ponedjeljak se proglasio vladarom Libije. Evropska unija i desetine zemalja, uključujući SAD, Rusiju i Francusku, odbile su ovo samoproglašenje.

saff.ba