<

Turska: Predsjednik Erdogan odobrio odluke Vrhovnog vojnog vijeća

Odluke, koje je odobrio predsjednik Erdogan, povećavaće broj generala i admirala u Oružanim snagama Turske sa 226 na 247

Ankara

Turska je u četvrtak objavila odluke donesene na ljetnom sastanku Vrhovnog vojnog vijeća kojim je predsjedavao predsjednik države Recep Tayyip Erdogan, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju Direkcije za komunikacije navedeno je da će do 30. augusta biti unaprijeđeno 17 generala i admirala, kao i 51 pukovnik.

Odluke, koje je odobrio predsjednik Erdogan, povećavaće broj generala i admirala u Oružanim snagama Turske sa 226 na 247, dodaje se.

U potpunog generala unaprijeđen je general-potpukovnik Metin Gurak, drugi načelnik Generalštaba, dok je komandant mornarice viceadmiral Ercument Tatlioglu unaprijeđen u potpunog admirala. General-major Veli Tarakci unaprijeđen je u general-potpukovnika. Podadmiral Aydin Sirin promovisan je u viceadmirala.

U saopštenju se ističe da će se 30. augusta povući 30 generala i admirala, jer nisu navedeni kao stalno osoblje, dok je mandat 35 generala i admirala produžen na godinu dana, a 294 pukovnika na dvije godine.

Sastanak, na kojem se obično razgovara o unapređenjima, otpuštanjima i kadrovskim pitanjima u Oružanim snagama Turske, trajao je 45 minuta.

AA

<