<

Turska: Pogledajte oduševljenje vjernika nakon što je proučen prvi ezan sa džamije Aja Sofija /VIDEO/

Predsjednička odluka kojom se Aja Sofija otvara za molitvu i prelazi pod ingerencije Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet) objavljena je u Službenom listu Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

U Odluci je istaknuto kako je Vrhovni sud Turske poništio odluku Vijeća ministara iz 1934. godine kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej.

Navedeno je kako se upravljanje Aja Sofijom, prema članu 35 Zakona o uspostavljanju i dužnostima Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Dijanet), prenosi turskom Dijanetu i otvara se za molitvu.

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan je uz poruku “neka je sa srećom” podijelio Predsjedničku odluku o prelasku Aja Sofije pod ingerenciju Uprave za vjerske poslove. Erdogan je rekao da će klanjanjem džuma-namaza 24. jula, Aja Sofija biti i zvanično otvorena za molitvu.

Nakon spomenute odluke ispred džamije Aja Sofija okupio se veliki broj građana Istanbula koji su svjedočili ovom historijskom trenutku. Pogledajte kako su okupljeni vjernici oduševljeno dočekali nakon 86 godina učenje prvog ezana sa Aja Sofije.

saff.ba

<