<

Turska osudila provokacije Atine: Grčki komandosi u turskom selu

Napetost u istočnom Sredozemlju između Turske i Grčke povećava se iz dana u dan. Grčka je jučer održala vojne vježbe na području istočnog Sredozemlja, uključujući i regiju za koju je Turska izdala međunarodnu poruku za pomorsku sigurnost (NAVTEX). Međutim, kako javljaju turski mediji, Grčka je u sklopu spomenutih vojnih vježbi poslala svoje komandose u tursko selo Gokcepınar u blizini grada Xanthi u zapadnoj Trakiji.

“Nakon zatvaranja 8 turskih škola, grčki komandosi su izveli vojnu vježbu u selu Gokcepınar. Naoružani vojnici do danas nisu ušli u naše sela. Ovo je prvi put”, rekla je İlhan Tahsin, glavna urednica lista Birlik, naglasivši da je grčka vojska ovim željela zastrašiti tursku manjinu.

Turska je oštro osudila ovu provokaciju grčke vojske.

Pentagon je izrazio zabrinutost zbog napetosti u istočnom Sredozemlju te je pozivao Francusku i Tursku, saveznike u NATO-u, da sarađuju i pronalaze rješenja po tom pitanju.

Glasnogovornik Jonathan Hoffman kazao je novinarima da su Pariz i Ankara “nevjerovatno važni saveznici u NATO-u”, ističući kako SAD “žele da se tenzije smanje”.

“Željeli bismo da vidimo kako nastavljaju da rade zajedno i pronalaze rješenja koja ne uključuju neophodnost slanja ratnih brodova ili raspoređivanja aviona u okruženju koje je daleko od kooperativnog”, rekao je Hoffman.

Grčka i Francuska su danas obavile zajedničku vojnu vježbu na istočnom Sredozemlju.

U saopćenju iz Generaštba vojske Grčke navedeno je kako su dvije zemlje u okviru stalne vojne saradnje provele zajedničku vojnu vježbu na području istočnog Sredozemlja, uključujući i regiju za koju je Turska izdala međunarodnu poruku za pomorsku sigurnost (NAVTEX).

U grčkom saopćenju se tvrdi kako NAVTEX koji je Turska izdala za seizmička istraživanja broda Oruc Reis “nije legalan”, te je istaknuto kako su dva francuska aviona Rafale u okviru vježbe koristili bazu na otoku Kreta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron jučer je razgovarao s grčkim premijerom Kiryakosom Micotakisom. Osim toga, grčki ministar odbrane Nikos Panayiotopulos je razgovarao s francuskom kolegicom Florence Parly.

Ankara je u ponedjeljak objavila da je njen brod za seizmička istraživanja “Oruc Reis” doplovio na područje istraživanja u Sredozemlju, te da će Turska nastaviti s aktivnostima u Sredozemlju i Crnom moru, a u cilju energetske nezavisnosti te zemlje.

Turska je također, upozorila aktere u toj regiji da se ne ponašaju kao “jedini vlasnik Sredozemlja”.

Ankara već dugo optužuje Grčku za provođenje maksimalističke politike na istočnom Mediteranu, napominjući da pomorski zahtjevi te zemlje krše suverena prava Republike Turske.

(Saff/ Anadolija)

<