<

TURSKA NE ŽELI KREDITE MEĐUNARODNIH INSTITUCIJA; ERDOGAN PORUČIO: “Islamska ekonomija je ključ izlaska iz krize”

Erdogan se posredstvom video poziva obratio učesnicima 12. Međunarodne konferencije islamske ekonomije i finansija (IIEFC) koja se održava u Istanbulu.

“Koliko god pandemija COVID-19 prioritetno bila zdravstvena tema, njene posljedice su vidljive u skoro svim sferama našeg života“, kazao je Erdogan. On je dodao da je pandemija pokazala da se isključivo materijalnim bogatstvom ne mogu kupiti i garantirati socijalna pravda i jednakost.

Dodao je da je svijet tokom pandemije u najbogatijim zemljama svjedočio sramnom nebrigom za ljude koji nemaju zdravstveno osiguranje i strašnim snimcima iz staračkih domova iz tih zemalja. “Turska je, Bogu hvala, među zemljama koje su tokom perioda pandemije pretrpjele najmanje moguće posljedice“, kazao je Erdogan.

Ističući da Turska pruža pomoć svim svojim građanima, bez obzira na njihovu imovinsku kartu, Erdogan je kazao da se u jeku pandemije vidjelo da su i imučne zemlje imale probleme u osiguranju zaštitnih maski i osnovne medicinske opreme.

“Turska je, pored brige za zadovoljenje potreba vlastitig građana, tokom pandemije poslala pomoć u medicinskoj opremi u 125 država širom svijeta, kazao je Erdogan. Turski predsjednik Erdogan je kazao da je u okviru normalizacije situacije došlo do pozitivnih trendova u smanjenju stope nezaposlenosti. Naglasio je da se Turska oslonila na vlastite resurse, a da nije posegla za dizanjem kredita od međunarodnih institucija.

“Ekonomski rast od 4,5 posto u prvom kvartalu 2020. godine dokaz je da se Turska u odnosu na druge zemlje ne izdvaja samo po napretku u zdravstvu, već i u ekonomiji.

Implementacijom plana normalizacije situacije nakon pandemije došlo je i do oživljavanja proizvodnje, trgovine i turizma“, kazao je Erdogan. Erdogan je kritikovao međunarodne agencije za kreditni rejting zbog pristrasnog i selektivnog pristupa, te je poručio da Turska ni ne uzima u obzir njihove procjene i prognoze.

“Islamska ekonomija je ključ izlaska iz krize. Prekomjerno finansiranje kreiralo je gojazni ekonomski model koji djeluje isključivo s ciljem povećanja profita, a ne uzima u obzir društvene vrijednosti i čovjeka kao takvog“, poručio je Erdogan.

On je dodao da bi trebalo intenzivirati upotrebu islamske ekonomije i islamskih obveznica kada je riječ o velikim infrastrukturnim investicijama.

Preuzeto: slobodna-bosna.ba

<