<

Turska nastavlja nizati uspjehe u tehnologiji: Bespilotna letjelica Bayraktar testirana na ruskom Panciru

Uspješno je obavljeno prvo testno ispitivanje turske jurišne bespilotne letjelice Bayraktar Akıncı.

Turska jurišna bespilotna letjelica Bayraktar Akıncı (TIHA), koju je lokalnim i nacionalnim sredstvima i kapacitetima proizvela kompanija Baykar, danas je uspješno prošla prvo testno ispaljivanje municije, javlja AA.

U saopćenju Baykara navodi se da je uspješno obavljeno testno ispaljivanje bespilotnom letjelicom TIHA u okviru projekta kojeg predvodi Direkcija za odbrambenu industriju Turske (SSB). Istaknuto je da se radi o prvoj turskoj jurišnoj bespilotnoj letjelici.

Bespilotna letjelica Bayraktar Akıncı (TIHA) proizvedena je lokalnim i nacionalnim sredstvima i kapacitetima, a u testnom ispaljivanju je korištena “pametna“ municija MAM-C, MAM-L i MAM-T koju je proizvela turska kompanija Roketsan.
Testno ispaljivanje je direktno praćeno iz Centra za obuku i analizu Akıncı u gradu Corluu na sjeverozapadu Turske. Tokom testiranja precizno su pogođeni svi zacrtani ciljevi.

Praćenju testnog ispaljivanja prisustvovali su šef SSB-a Ismail Demir, direktor Baykara Haluk Bayraktar i drugi članovi tima koji je radio na proizvodnji jurišne bespilotne letjelice.

Turska kompanija Baykar, koja je specijalizirana za tehnologiju bespilotnih letjelica, saopćila je u novembru 2020. godine da je uspješno proveden test autonomnog slijetanja i uzlijetanja jurišne bespilotne letjelice Akıncı, u sklopu turskih planova za jačanje vojne industrije.

Ono što privlači pažnju u promotivnom videu, koji je objavio Roketsan, jeste to da je nova jurišna bespilotna letjelica TIHA testirana na ruskom Panciru.

<