<

Turska: Donesena odluka o ratifikaciji Sporazuma o slobodnoj trgovini sa BiH

Službeni list Republike Turske u petak, 25. juna, objavio je da je donesena odluka o ratifikaciji Sporazuma o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, potpisan 2. maja 2019. godine u Ankari, u skladu sa članom 2. i 3. predsjedničkog dekreta.

Pomenuti Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Turske i Bosne i Hercegovine na snagu stupa u julu.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je također na sjednici održanoj 13. maja 2020. godine, donijelo odluku o ratifikaciji Sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, potpisanog 2. maja 2019. godine u Ankari.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac u februaru ove godine izjavio je da je Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske “za naše privrednike u Republici Srpskoj i Federaciji BiH jak input i jaka šansa koju trebamo svi zajedno za iskoristimo kako bi mogli što više naših proizvoda da plasiramo na tursko tržište.“

Nekadašnji ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u maju 2019. godine izjavio je da je Ugovor o slobodnoj trgovini sa Turskom benefit za BiH.

Riječ je o važnom Sporazumu o slobodnoj trgovini koji doprinosi jačanju saradnje i pomoći privrednicima dviju prijateljskih zemalja. Turska je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, a saradnja dviju zemalja proteklih godina konstantno je rasla.
Anadolija

<