Site icon Ljepota Islama

TURISTI U SARAJEVU: EVO ŠTA KAŽU O BOSANSKOJ KAFI, CIJENAMA ALI I ĆEVAPIMA

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, onima za juni 2019, u tom mjesecu u Bosni i Hercegovini turisti su ostvarili 179.103 posjete, što je više za 17,3 posto u odnosu na maj 2019. i za 24,6 posto više u odnosu na juni 2018. godine.

Turisti su ostvarili 349.594 noćenja, što je više za 22 posto u odnosu na maj 2019. i za 22,6 u poređenju sa junom 2018. godine. Prema podacima državne agencije, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Saudijske Arabije (12,2 posto), Hrvatske (7,3 posto), Srbije (6,6 posto), Kine (6,5 posto), Turske (5,7 posto)…

Ogroman turistički rast koji iz mjeseca u mjesec bilježe statističari, itekako je vidljiv u Sarajevu, najposjećenijoj turističkoj destinaciji u državi. Glavne gradske ulice, kako se danas uvjerila ekipa Faktora, “okupirali” su gosti iz cijelog svijeta.

Kako se saznaje od turističkih radnika, ali i gostiju s kojima smo razgovarali, u zavisnosti od toga odakle dolaze, turiste zanimaju potpuno različite stvari. Dok, npr. oni iz arapskih zemalja uglavnom traže da posjete prirodne ljepote i iz gradova bježe u zelene oaze, oni sa zapada više su zainteresirani za obilaske kulturnih institucija i istraživanje bogate bh. historije.

Međutim, ni jedni ni drugi nemaju zamjerke na gostoprimstvo ni za hranu, pa su ćevapi i pite ubjedljivo prvi izbor kada smo ih pitali za lokalne gastronomske specijalitete, piše Faktor.ba.

Echo Wang iz Kine smo zatekli ispred Sarajevske katedrale, dok je s roditeljima obilazila objekt.

Ispred Bezistana zatekli smo i Stenlija iz Kine. Iz razgovora s njim vidljivo je da je veoma dobro upoznat sa historijom grada i države.

Kaže da mu grad izgleda veoma mirno i lijepo, s obzirom na činjenicu da je prije nešto više od dvije decenije strašno stradao u ratu.

Upitan da lima nešto što mu se nije dopalo, kaže da je to teško reći, ali bi volio da može posjetiti jednu tipičnu bosansku porodicu, družiti se, objedovati s njima u njihovoj kući, razmijeniti iskustva…

Kao što je radio u nekim drugim zemljama. Međutim, to u Sarajevu za sada nije uspio, iako se raspitivao o takvoj mogućnosti. Augustina Rainelli iz Argentine u Bosni i Hercegovini je tri dana. Jučer je iz Mostara doputovala u Sarajevo, čijeom ljepotom nije krila oduševljenje.

Upitana za cijene u našoj državi, kaže da su slične kao i u njenoj državi.

Pred Vječnom vatrom zatekli smo grupu Palestinaca, kojima je Amina Šabić, turistički pratitelj agencije Wings, pričala o historiji grada. S obzirom na to da govori arapski jezik, ne krije da ima pune ruke posla.

Prepričavajući nam impresije svojih gostiju, kaže da je često pitaju zašto su Bosanci “mrgudi”.

Ni drugi turistički radnici ne kriju da je sezona izuzetno dobra, iako je dosta kasnila.

Govoreći o top destinacijama u BiH, kaže da je po broju noćenja to Sarajevo, ali da nekada ima osjećaj da je Mostar posjećeniji.

(Hayat / Foto: Arhiv)

Exit mobile version