<

Trump se obrušio na Njemačku: Povlačenje vojnika je kazna

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će Sjedinjene Američke Države smanjiti broj američkih trupa raspoređenih u Njemačkoj na 25.000, što je smanjenje od gotovo 9.500.

Sjedinjene Američke Države sada imaju gotovo 34.500 vojnika u Njemačkoj, što je znatno manje nego tokom “Hladnog rata”, kada je Njemačka bila u žarištu američkih i napora NATO-a da obeshrabre invaziju Sovjetskog Saveza, prenosi Hina.

Posljednjih desetljeća Njemačka je bila domaćin ključnim američkim vojnim objektima i tranzitna tačka za trupe raspoređene na Bliskom Istoku.

Obraćajući se novinarima, Trump je kazao kako Njemačka ne troši dovoljno novca na odbranu kao što to zahtjeva NATO, nazvavši dugogodišnju saveznicu “delikventom”. Njemačka nije postigla cilj koji su postavile sve članice NATO-a 2014. godine, o potrošnji od najmanje dva posto BDP-a za odbranu do 2024.

“Dakle, štitimo Njemačku i oni su delinkventni. To nema smisla. Pa rekao sam, srušit ćemo brojku na 25.000 vojnika”, rekao je Trump dodavši: “Dok ne plate, uklanjamo naše vojnike, jedan broj naših vojnika”.

Kaznja Njemačkoj

Trump je istaknuo kako je njegova odluka o povlačenju trupa kazna Njemačkoj jer prisustvo vojnika podstiče ekonomiju.

“To su dobro plaćeni vojnici. Oni žive u Njemačkoj i u toj zemlji troše ogromne količine novca. Okolina tih baza je veoma napredna. Dakle, Njemačka uzima, a onda povrh toga se u trgovini s nama ponaša vrlo loše,” dodao je američki predsjednik.

Njegov istup predstavlja prvu službenu potvrdu smanjenja broja vojnika u Njemačkoj, o čemu je 5. juna prvi izvijestio Wall Street Journal, a kasnije Reutersu potvrdio visoki američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.

Objava Trumpovih planova da iz Njemačke, jedne od glavnih saveznica SAD-a, izmjesti 9.500 vojnika razljutila je njemačke dužnosnike i izazvala zabrinutosti u Kongresu SAD-a da se zemlja povlači sa svjetske pozornice.

Njemačka ambasadorica u SAD-u Emily Haber izjavila je u ponedjeljak da američke trupe nisu bile tu da brane Njemačku, već da brane transatlantsku sigurnost, dodavši kako je Berlin obaviješten o planu smanjenja trupa.

Kritike kongresmena

O toj odluci nije se unaprijed razgovaralo s Njemačkom ili drugim članicama NATO-a, a ni Kongres SAD, nije službeno obaviješten, zbog čega su se pismom pobunila 22 republikanska člana Odbora za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa kazavši da će smanjenje broja američkih vojnika u Njemačkoj “naštetiti nacionalnoj sigurnosti i ohrabriti rusku agresiju”. 

“Prijetnja koju predstavlja Rusija nije se smanjila i vjerujemo da će znaci slabljenja posvećenosti SAD-a NATO-u podići rusku agresivnost”, napisali su zastupnici vladajuće stranke.

Senator Jack Reed iz Demokratske stranke, koji je rangiran u Odboru Senata za oružane snage, kritizirao je Trumpov potez kao “još jednu uslugu” ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Izvor: Agencije

<