<

Talibani se obratili javnosti nakon osvajanja Afganistana: ‘Hvala Bogu što je dao slobodu ovom narodu’

Talibani su se po prvi put obratili javnosti nakon osvajanja Afganistana.
Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid, koji se prvi pojavio pred kamerama, rekao je da su “nakon 20 godina borbe preuzeli zemlju i protjerali strance”.

Rekao je da žele osigurati da Afganistan više ne bude poprište sukoba.

– Oprostili smo svima koji su se borili s nama. Animozitetima je došao kraj. Ne želimo nikakve unutarnje ni vanjske neprijatelje, dodao je i kazao kako ne žele haos u Kabulu.

– Naš plan je bio da se zaustavimo na vratima Kabula kako bi proces tranzicije vlasti prošao glatko. No, nažalost, prethodna vlada bila je toliko nesposobna… Njihove sigurnosne snage nisu uspjele osigurati sigurnost. Morali smo nešto učiniti, rekao je.

“Ovo je trenutak ponosa za cijelu zemlju. Nakon 20 godina borbe emancipirali smo zemlju i izbacili strance. Morali smo ući u Kabul kako bi zaustavili opresore i osigruali sigurnost ljudi u Kabulu. To je bilo naše pravo i to smo postigli i Bogu smo zahvali što smo stigli do te točke. Hvala Bogu što je dao slobodu ovom narodu”, rekao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid i dodao:

“Želio bih uvjeriti međunarodnu zajednicu i posebno SAD da niko u Afganistanu neće biti ozlijeđen”.

– Ne želimo imati nikakvih problema s međunarodnom zajednicom. Imamo pravo djelovati u skladu sa svojim vjerskim načelima. Druge zemlje imaju drugačije pristupe, pravila i propise… Afganistanci imaju pravo imati svoja pravila i propise, u skladu s našim vrijednostima.

Na pitanje o pravima žena, rekao je: “Dopustit ćemo ženama da rade i studiraju unutar naših okvira. Žene će biti vrlo aktivne u našem društvu, unutar naših okvira.”

– Mi smo predani pravima žena prema šerijatskom uređenju. One će raditi rame uz rame s nama. Željeli bismo uvjeriti međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije, rekao je.

– Mi ćemo biti privrženi medijima unutar naših kulturoloških okrvira. Kad govorimo o aktivnostima medijima, ništa ne bi trebalo biti protiv naših islamskih vrijednosti, rekao je.

– Privatni mediji mogu nastaviti biti slobodni i neovisni, rekao je.

Upitan o ljudima koji su radili s njihovim protivnicima, rekao je kako “se nikome neće osvećivati”.

– Ne želimo da odu mladi koji su ovdje odrasli. Oni su naše bogatstvo. Niko im neće kucati na vrata i pitati ih za koga su radili. Bit će na sigurnom. Niko neće biti ispitivan niti proganjan, tvrdi.

– Oprostili smo svima zbog stabilnosti i mira u Afganistanu. Oni koji su izgubili živote dok su se borili za neprijatelja, za to su si sami krivi. Osvojili smo zemlju u nekoliko dana. Nakon formiranja vlade sve će biti jasnije, rekao je.

– Nakon formiranja vlade odlučit ćemo o zakonima koje ćemo predstaviti naciji. Moram reći jednu stvar: Ozbiljno radimo na formiranju vlade, ona će biti predstavljena nakon što taj proces završi, rekao je i dodao kako talibani kontroliraju svoje granice.

– Naša država je muslimanska nacija, takva je bila prije 20 godina, a takva je i sada. Što se tiče iskustva, zrelosti i vizije, naravno da postoji velika razlika između nas danas i nas prije 20 godina. Postoji i razlika i u potezima koje ćemo povlačiti. Ovo je bio evolucijski proces, rekao je.

Upitan o otmicama i ubistvima u područjima koje kontroliraju talibani, Zabihullah Mujahid rekao je kako “postoji potpuna sigurnost diljem zemlje”.

– Niko neće moći nikoga oteti. Svakim danom ćemo imati sve veću sigurnost. Ne želimo da niko napusti zemlju. Postoji amnestija, neće uslijediti neprijateljstvo, dodao je.

Upitan o borcima Al-Qaede koji se nalaze u Afganistanu, talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid rekao je kako se “afganistansko tlo neće koristiti protiv nikoga”.

– U to možemo uvjeriti međunarodnu zajednicu, rekao je Mujahid.

<