<

Svjetski mediji u izvještajima o genocidu u Srebrenici spominjali i Dodika i Grujičića

Brojni su svjetski i regionalni mediji posvetili su dosta prostora 25. godišnjici genocida u Srebrenici i onome što se u tom kraju desilo 1995. godine. Mnogi mediji izvijestili su da je na današnji dan počinjen najveći masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Glavna informacija bila je da je ukopano devet žrtava genocida, te da je broj posjetitelja bio znatno manji zbog sigurnosnih ograničenja koja su uvedena kako bi se usporilo širenje koronavirusa.

“Za vrijeme rata u Bosni, srpska vojska bila je uključena u operaciju etničkog čišćenja. Dana 11. jula 1995. godine jedinice bosanskih Srba na čelu s generalom Ratkom Mladićem zauzele su Srebrenicu…. Muškarci i dječaci odvojeni su od žena i odvedeni na streljanje. Hiljade njih je pobijeno, a njihova tijla su potom gurnuta u masovne grobnice. U manje od dvije sedmice srpske snage sistemski su ubile više od osam hiljada Bošnjaka”, napisali su iz BBC-a.

Naglasili su da naoružane mirovne snage UN-a nisu učinile ništa kako bi spriječile zločine Srebrenici, te da će tragedija koja se dogodila zauvijek proganjati Ujedinjene nacije.

Deutsche Welle News također je posverio prilog genocidu koji se desio u Srebrenici.

“Prije 25 godina srpske snage zauzeli su bosanski grad Srebrenicu i izvele najgori masakr u Evropi od Drugog svjetskog rata. Više od 8-000 muslimanskih muškaraca i dječaka ubijeno je u samo nekoliko dana. Prisilno su odvojeni od žene i djece”, kazali su u prilogu.

Euronews također je genocid u Srebrenici opisao kao najveći pokolj od Drugog svjetskog rata.

Foto: Euronews

Foto: Euronews

Britanski Guardian pisao je o sve većem negiranju genocida koji se desio u Srebrenici 1995. godine. Tim povodom razgovarali sa Emirom Suljagićem, direktorom jedne osnovne škole u Srebrenici, ali i lokalnim stanovništvom.

“Četvrt stoljeća nakon genocida, istina o onome što se događalo o Srebrenici se opovrgava i poriče, kako u samoj Bosni pa tako i u svijetu. U Srebrenici poricanje ovog zločina započinje s gradonačelnikom Mladenom Grujičićem kojeg su prije četiri godine izabrali građani ovog grada (jer Srba u ovom gradu sada više od Bošnjaka)”, piše Guardian.

Foto: Guardian

Foto: Guardian

Naglasili su kako Grujičić niti jednom otkako je gradonačelnik nije posjetio spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici. Dodali su da su njegovi stavovi u skladu sa stavovima većine srpskih političara u Republici Srpskoj. Spomenuli su i Milorada Dodika koji je genocid u Srebrenici nazvao “mitom”.

<