<

Svijet šokiran prizorima sa turskih bespilotnih letjelica u Siriji

Nakon napada na tursku vojsku u kojem je nastradalo desetine turskih vojnika započela je „Oluja“ nad nebom iznad Sirije. Turske bespilotne letjelice krenule su da gađaju sve što se kreće na položajima režimskih snaga. Uništena su brojna oklopna vozila,tenkovi,  raketni sistemi, sistemi zračne zaštite, skladišta naoružanja. Među svim navedenim posebno se ističe snimak uništenog ruskog sistema Pantsir S1 koji u aktivnom stanju nije uspio da zaustavi turski napad.

Mnogi analitičari iz domena odbrambene industrije komentarisali su turske uspjehe u Siriji, rekavši kako je Turska nakon Izraela druga koja je uspjela da uništi jedan od najmodernijih ruskih sistema današnjice Pantsir S1.

Ali kako je moguće ovakvo nešto? Kako su turske bespilotne letjelice u ovoj mjeri efektivne pored sistema za elektronsko ometanje i višeslojne vazdušne zaštite u Siriji? Govorimo o ruskim sistemima za elektronsko ometanje, ruskim sistemima zračne zaštite S-300, BUK M2 i Pantsir S1.

Možemo slobodno reći da ovakve mogućnosti u današnjem svijetu posjeduje svega 2 ili 3 države i da je Turska među njima.

Turski uspjeh u Siriji zasniva se na tri tačke, to su precizno vođena pametna municija domaće proizvodnje, domaće bespilotne letjelice i domaći sistemi elektronskog ometanja koji ometaju neprijateljske radare.

Prema informacijama turskog ministarstva odbrane, samo u jučerašnjim napadima pogođeno je 200 meta sirijskog režima.

Među ovim metama našli su se i ruski sistemi Pantsir S1 i Buk M2 koji ulaze među najbolje sisteme vazdušne zaštite u svijetu.

Ovdje ne govorimo o običnim napadima bespilotnih letjelica, ovdje govorimo o kordiniranom napadu koji je istovremeno uključivao snažne elektronske napade i ometanja po neprijateljskim sistemima zračne zaštite, koji su kasnije sa lakoćom uništeni.

Da budem jasniji o čemu govorim, u izraelskom slučaju kada je uništen Pantsir S1, to je učinjeno sa velike udaljenosti, sa naoružanjem dugog dometa dok je Pantsir S1 bio u neaktivnom stanju.

U slučaju Turske to je učinjeno sa udaljenosti nekoliko stotina metara, na snimku se jasno vidio aktivan radar na sistemu Pantsir S1.

Sama uloga bespilotne letjelice ovdje je da kao platforma nosi precizno vođenu municiju, glavni dio zadatka je na turskim MAM-L koje proizvodi turski Roketsan.

MAM-L na turskom Bayraktar TB2

Turski MAM-L bez ikakvih problema probija najsnažnije i najmodernije oklope ruskih tenkova, pokazali su jučerašnji snimci sa terena Sirije.

Turska već duže vrijeme aktivno koristi naoružanja za elektronsko ometanje, podršku i napad

Dok bombe, rakete i druga municija ostavljaju fizički trag na uništenoj meti, u slučaju elektronskog oružja takvo nešto ne možete naći, njihovo djelovanje je nevidljivo i ne ostavlja fizičke dokaze.

Turska vojska redovno prati režimsku komunikaciju, posljednjih mjesec dana često se događalo da režimske snage u međusobnoj komunikaciji izjavljuju kako „Ovdje ništa od elektronike ne radi“

Dokaze za ove tvrdnje možete naći i na društvenim mrežama na pro-režimskim računima.

Snimci iz Sirije povećat će prodaju turskih bespilotnih letjelica širom svijeta

Kako snimci uspješnih zračnih operacija mogu uticati na prodaju turskih bespilotnih letjelica?

Najvažniji faktor za prodaju naoružanja je „Dokaz iz realnog sukoba“, video snimci koji su objavljeni od strane turske vojske su upravo najbolji mogući dokaz.

Recimo ruski S-400 iako nije testiran u realnoj borbi, posredstvom montiranih video snimaka na kojima se vidi kako uništava zračne ciljeve povećao je zainteresovanost kod kupaca širom svijeta.

Ova činjenica upravo pokazuje koliko video iako montiran može imati efekat na zainteresovanost i prodaju potencijalnim kupcima.

Turski uspjeh iz Sirije definitivno će uticati na povećanje zainteresovanosti za turskim naoružanjem.

Autor: F.T

<