<

Svi koji putuju u Hrvatsku idu u samoizolaciju, ko je u tranzitu nema te obaveze

Saobraćaj je obustavljen zbog radova u tunelima Ormanica, na magistralnom putu Srebrenik-Orašje i Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Svi koji ulaze u Hrvatsku iz BiH idu u 14-dnevnu samoizolaciju. Za tranzit kroz HR nema te obaveze.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR test akreditovane laboratorije iz BiH star maksimalno 48 sati. Za vrijeme važenja ove mjere, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnih prijelaza Hum i Metaljka. Granični prijelaz Deleuša-Vraćenovići, od ranije je zatvoren zbog radova, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Podsjetimo, Hrvatska je jučer zvanično obavijestila Graničnu policiju BiH da će od ponoći građani BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije moći da uđu u tu zemlju samo uz obaveznu samoizolaciju od 14 dana, rekla je Srni portparol Granične policije BiH Franka Vican.

“Odlukom Štaba civilne zaštite Hrvatske o dopuni odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Hrvatske, od 25. juna u 00.00 sati propisano je da su osobe koje dolaze u Hrvatsku iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije dužne boraviti u samoizolaciji u vlastitom domu, odnosno drugom odgovarajućem prostoru, u trajanju od 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku”, navedeno je u obavještenju.

Mjera samoizolacije ne primjenjuje se na putnike koji prilikom ulaska u Hrvatsku tranzitiraju kroz BiH, Srbiju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

“Odluka je donesena zato što je većina inficiranih došla iz BiH, Srbije i Kosova, a prema preporuci i standardima HZJZ i Sjevena Makedonija ulazi u taj krug zemlja”, rekao je voditelj hrvatskog Nacionalnog stožera Davor Božinović.

STANJE NA PUTEVIMA

Saobraćaj je obustavljen zbog radova u tunelima Ormanica, na magistralnom putu Srebrenik-Orašje i Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na magistralnim putevima Srebrenik-Šićki Brod (preko Tinje, u mjestu Drenik) i Olovo-Semizovac (preko Ljubine), kao i na ulazu u Jajce, te na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (u mjestu Tulje), svaki dan osim nedjelje, od 08 do 14 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Fokus.ba

<