<

SVE ZBOG STAVOVA DŽAFEROVIĆA I KOMŠIĆA: Dodikov savjetnik otkrio zbog čega je njegov šef posegnuo za vitalnim entitetskim interesom nakon sjednice Predsjedništva BiH…

“Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo je posegnuo za mehanizmom zaštite vitalnog entitetskog interesa, jer u tri slučaja za koja su glasala druga dva člana Predsjedništva, nisu ispoštovani do kraja ni zaključci te institucije, a ignorirani su i zvanični stavovi Republike Srpske…”

Potvrđeno je to u petak za “Glas Srpske” u Dodikovom kabinetu, nakon što je saopćeno da je u Narodnu skupštinu Republike Srpske uputio izjave članova Predsjedništva Šefika Džaferovića i Željka Komšića zbog kojih se odlučio na taj potez.

Zaštita vitalnog entitetskog interesa odnosi se na izjavu o proglašenju Odluke o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje sigurnosti SAD-a o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija, izjavu o proglašenju Odluke o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (PISA) u 2021. godini te zbog izjave o proglašenju Odluke o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS u 2021. godini.

Dodikov savjetnik za ustavnopravna pitanja Dragoljub Reljić istaknuo je za “Glas Srpske” da je u prvom slučaju riječ o aktu koji je u proceduri od 2018. godine i za koji su zatražena brojna mišljenja nadležnih institucija. MUP RS-a je imao primjedbi, Ministarstvo sigurnosti BiH je trebalo da se izjasni o tome, a Reljić je kazao da je i Predsjedništvo BiH u maju ove godine usvojilo zaključak kojim je zaduženo to ministarstvo da obavi razgovore sa svim relevantnim subjektima iz te oblasti i dostavi epilog.

– Razgovori su počeli i rekli smo da to ne stavljamo na dnevni red dok ne dobijemo informaciju iz Ministarstva bezbjednosti. Namjerno su stavili na dnevni red, a kasnije i preglasali srpskog člana, zbog čega je i pokrenut vitalni interes. Sve se moglo dogovoriti da je bilo sluha, ne samo o ovom, već i u ostalim pitanjima, ali nije ga bilo – rekao je Reljić.

Slična situacija je i kada je riječ o PISA-i i PIRLS-u.

– Sporazum je napravljen bez mišljenja Republike Srpske, a obrazovanje je u nadležnosti entiteta. Vlada RS je donijela zaključak i rješenje u kojem se navodi da Srpska želi da učestvuje u tim aktivnostima, ali da u tome bude prepoznata kada dođu rezultati, jer je nadležna za obrazovanje. Na osnovu tog zaključka je u maju Predsjedništvo BiH donijelo zaključak kojim je zaduženo Ministarstvo civilnih poslova BiH i Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH da se izjasne o zaključcima Vlade RS, pa bi onda to razmatrali. Ni tu druga dva člana Predsjedništva BiH nisu htjela da sačekaju da pristignu sva zatražena mišljenja, posljedica toga je stigla u vidu preglasavanja i član iz Srpske je morao da reaguje. Ovo je bio jedini izlaz – kazao je Reljić.

Da su sačekane sve zatražene informacije, smatra, možda ne bi bilo ni potrebe da se pokreće ovaj mehanizam zaštite.

– Nismo protiv testiranja učenika, već sasvim suprotno, ali se mora znati ko je nadležan. Ako je u pitanju Srpska, moraju biti vidljivi rezultati za nju. To nije samo kod nas. Imate PISA-u i posebne rezultate za Moskvu, zatim za Baku, tako da, kada neko želi da posebno nešto izdvoji, to može – rekao je Reljić i dodao da je o ovim pitanjima razgovarano i sa predstavnicima međunarodnog faktora u BiH.

Institucije Republike Srpske su, dodao je, svoj stav o svim ovim pitanjima jasno i čitko napisale, pobrojale primjedbe koje nisu bez osnova.

– Niko nije napisao, naprimjer MUP kada je riječ o pitanju bezbjednosti i saradnje sa SAD, da to ne želi. Piše da je to u našem interesu i da nam može pomoći u borbi protiv terorizma, ali mora da se zna ko je za šta nadležan – kazao je Reljić.

slkobodna-bosna

<