<

Sve više migranata na grčkim i španskim obalama: Stotine probilo graničnu ogradu u Ceuti

Sve veći broj čamaca s migrantima pristaje ovih dana na grčki otok Lezbos, što je prvi takav masovni dolazak migranata iz susjedne Turske u tri godine, upozorili su dužnosnici, a Grčka pozvala na razgovor turskog ambasador.

Od 56.000 migranata i izbjeglica koji su ove godine stigli u Europu, gotovo polovina ih se iskrcala na grčkim otocima, a ta brojka posljednjih je mjeseci porasla, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda, prenosi Avaz.

Naime, samo u četvrtak na Lezbos je stiglo 16 čamaca, od čega njih 13 u manje od sat vremena, s najmanje 650 ljudi, naveli su lokalna policija i UNHCR.

U avgustu je u Grčku stiglo oko 7.000 migranata, najviše u tri godine. Većinom je riječ o porodicama iz Afganistana. Grčka ima na otocima pet prihvatnih centara i svi su puni.

Istovremeno, stotine migranata probili su graničnu ogradu u Ceuti, koja je kao i Melilla, španska enklava u Maroku gdje se nalaze jedine kopnene granicu EU s Afrikom.

Migranti iz subsaharske Afrike i Gvineje preskočili su ogradu, a neki su razbili jedan od ulaza, rekao je jedan glasnogovornik lokalne prefekture.

To je nakon godinu dana prvi tako veliki proboj ilegalnih migranata koji je uspio u Ceuti. Od početka godine, 671 migrant je uspio ući u grad.

U Europu je 2015. stiglo više od milion migranata i izbjeglica, bježeći od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi. Uglavnom su stizali preko Turske.

<