Site icon Ljepota Islama

SVAKI MUSLIMAN, PRED SPAVANJE, TREBA UČITI SLJEDEĆE SURE, ZIKROVE, AKO HOĆE SEBI DOBRO

Svaki musliman pred spavanje treba učiti sljedeće sure ako hoće sebi dobroUčenje određenog zikra (dove, sure i ajeti) pred spavanje, preporučio je i učio Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, kako je došlo u sahih predajama. Zbog toga svaki musliman pred spavanje, da bi bio zaštičen od šejtana (džinna), ružnih snova, nesanice i sl, treba uraditi sljedeće:– Uzeti abdest kao za namaz– Obući čistu pidžamu– Očistiti posteljinu

– I proučiti zikr pred spavanje na sljedeći način:

1) Sjesti na krevet i skupiti šake te u njih proučiti po tri puta sure: Ihlas, Felek i Nas, onda puhnuti u šake, a zatim potrati dlanovima čitavo tijelo koliko si u mogučnsoti, počevši od glave. Aisa,radijallahu ‘anha , prenosi da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, svaku noć, kada bi legao u postelju, sakupio ruke i proučio, pušući u njih: Kul huvallahu ehad, Kul e’uzu bi Rabbi-l-felek i Kul e’uzu bi Rabbi-n-nas, a onda bi rukama potrao po svome tijelu, počevši od glave i lica, pa sve dokle bi mogao doprijeti. To je činio tri puta. (Sahihu-l-Buhari)

2) Učenje Ajetul kursije. Rekao je Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem:” Kada legneš u postelju, prije nego zaspeš prouči Ajetul-kursijju. Allah će ti odrediti čuvara da ti se šejtan ne približi tokom noći sve do sabaha. (Sahihu-l-Buhari) 3) Učenje posljednja dva ajeta sure El-Bekare. Rekao je Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem:“ “Ko naveče prouči posljednja dva ajeta sure El-Bekare (Amenerresulu), biće mu dovoljna zaštita te noći”. (Buharija i Muslim).

4) Postoje još određene dove i zikrovi koji se uče pred spavanje, ali sam ovo samo naveo zbog prirode pitanja.

Dakle, ako imamo malu djecu koja još nisu naučili sure, ajete i dove koje se uče pred spavanje, njihov roditelj to može uraditi za njih na sljedeći način. Sjesti će pored njihovog kreveta, skupit će svoje šake, te u njih proučiti po tri puta sure: Ihlas, Felek i Nas, zatim će u iste te šake proučiti Ajetul Kursiju i zadnja dva ajeta sure El-Bekare. Kad završi sa učenjem, puhnut će u ruke, a zatim će svoje dijete ili djecu, potrati tim rukama od glave prema nogama.

Ili, može da sve to prouči, ali bez puhanja u šake, nego kad završi sa učenjem svega navedenog, da samo puhne u lice svog dijeteta ili djece, te ih bismilom pokrije i bismilom ugasi svjetlo.

Takođe, važno je napomenuti da u dječijoj sobi na zidovima ne bude slika životinja ili ljudi. Allah zna najbolje!

putem-islama.com

Exit mobile version