<

Sunnet kojeg Poslanik a.s. nije izostavio ni na samrti, a kojeg smo mi skoro i zaboravili

Subhanallah, ovo je temelj svakog namaza, a malo obraćamo pažnju na njega
Poslanik, s.a.w.s., veliku je važnost pridavao higijeni i očuvanju zdravlja. Brojni su hadisi preneseni o njegovom načinu ishrane, umjerenosti u svemu i prevenciji mnogih oboljenja. Islam se opšežno bavi problemom čistoće iz razloga što je temelj islama namaz, a uslov namaza čistoća.

Misvak je prirodna četkica za zube najčešće napravljena od drveta Salvadora persica koje raste u netaknutim područjima Afrike i Azije. Misvak je potpuno prirodan proizvod bez ikakvih umjetnih dodataka i konzervansa. Na bitnost i vrijednost upotrebe misvaka ukazuje hadis Poslanika s.a.w.s.:

“Da se ne bojim da ću otežati svome ummetu, naredio bih im (da koriste) misvak prije svakog namaza.”(Buharija)

Prenosi Aiša, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Deset je stvari prirodno (fitra): podrezivanje brkova, puštanje brade, čišćenje zuba misvakom, ispiranje nosa, rezanje noktiju, pranje zglobova, odstranjivanje dlaka ispod pazuha, odstranjivanje dlaka između nogu, pranje iza obavljene nužde i ispiranje usta.” (Ibn Madždže)

Pravilna oralna higijena je najbolja zaštita i preventiva od većih dentalnih problema i komplikacija u budućnosti. Pojava karijesa, osjetljivost, povlačenje i krvarenje desni, neugodan zadah… dokaz su neadekvatne oralne higijene. Misvak  je prirodna četkica za zube najčešće napravljena od drveta Salvadora persica koje raste u netaknutim područjima Afrike i Azije. Potpuno je prirodan proizvod bez ikakvih umjetnih dodataka i konzervansa. Na bitnost i vrijednost upotrebe misvaka ukazuje hadis Poslanika s.a.w.s.: “Da se ne bojim da ću otežati svome ummetu, naredio bih im (da koriste) misvak prije svakog namaza.” (Buharija)

Medicinska korist upotrebe misvaka opsežno je istražena i zabilježena. Mnoga istraživanja dokazuju da je misvak izvrsna antimikrobna četkica za zubnu higijenu i tretman oralnih infekcija jer sadrži 19 prirodnih sastojaka koji blagotvorno djeluju na zube i zubno meso. Misvak sadrži alkaloide salvadorin i trimetilamin koji imaju antimikrobni učinak, kalcijev oksid, natrijev hlorid, natrijev bikarbonat, tanine, saponine, sumpor, vitamin C, eterična ulja i smole koje formiraju zaštitni sloj na zubnoj caklini i sprječavaju nastanak karijesa. Osim toga, za razliku od pasti za pranje zuba, misvak djeluje pet sati nakon čišćenja, stimuliše sekreciju paratiroidne žlijeze, izbjeljuje zube, osvježava dah, spriječava razvoj bakerija i formiranje zubnog plaka, smanjuje upalne procese, dentalna krvarenja, povlačenje zubnog mesa i bol.[1]

10 razloga zašto koristiti misvak svaki dan:

misvak je čistilo za usta i sa njim se postiže zadovoljstvo Gospodara! (Buharija)

korištenje misvaka jeste sunnet Poslanika, s.a.w.s. i za upotrebom misvaka imamo nagradu za slijeđenje istog.

100% prirodno sredstvo za čišćenje zuba efikasnije od četkica za zube

praktičnost – za njegovu upotrebu vam nije neophodna voda niti pasta za zube

mobilnost: možete ga koristiti bilo kada i bilo gdje

otklanja loš zadah

izbjeljuje zube

čisti prostor između zuba zahvaljujući vlaknima

učinkovito smanjuje upalu i krvarenje zubnog mesa

spriječava pojavu zubnog plaka i razvoj karijesa

Način korištenja misvaka

Nožem odsjeći 1-1,5 cm vrha misvaka. Nakon toga jezgru nježno sažvakati dok se ne naprave dlačice kako bi se oslobodila  prirodna vlakna. Ukoliko je misvak suh, ostavite ga u čaši vode 8-10 sati. Važno je da četkanje zuba obuhvati kako svaki zub i svaku njegovu plohu tako i da kružnim pokretima masirate zubno meso. Svakih 3-5 dana odsjeći vrh  misvaka sa dlačicama, i ponovno ga pripremiti za upotrebu.

Izvor: svjetlo-dunjaluka

<