<

Studija: Značajan porast broja muslimana u Njemačkoj

Studija Saveznog ureda za migracije i izbjeglice (BAMF) u Njemačkoj otkrila je značajan porast broja muslimana u posljednjih nekoliko godina, uglavnom zbog imigracije izbjeglica u tu zemlju. U Njemačkoj danas živi između 5,3 i 5,6 miliona muslimana.

Studija, koju je BAMF objavio u saradnji s njemačkim Ministarstvom unutrašnjih poslova, nazvana je Život muslimana u Njemačkoj 2020, a naručilac je bila Njemačka islamska konferencija.

Prema studiji, u Njemačkoj trenutno živi između 5,3 i 5,6 miliona muslimana, piše Anadolija.

Njihov udio u ukupnom stanovništvu iznosi između 6,4 i 6,7 posto, a u usporedbi s rezultatima posljednjeg istraživanja provedenog 2015. godine, broj muslimana se povećao za otprilike 900 000 ljudi.

Raznolikost

Broj muslimana turskog porijekla u Njemačkoj iznosi 2,5 miliona, što je gotovo 45 posto od ukupnog broja muslimana. Studija je također pokazala da 1,5 miliona muslimana dolazi iz zemalja koje govore arapski, od toga 19 posto s Bliskog istoka i 8 posto iz sjeverne Afrike.

U studiji se pojašnjava da 21 posto ukupnog broja muslimana u zemlji čine djeca mlađa od 15 godina, 22 posto je starosne dobi između 15 i 24 godine, dok je 5 posto starijih od 65 godina. Također se ističe da su 47 posto muslimana u Njemačkoj njemački državljani.

Predsjednik BAMF-a Hans-Eckhard Sommer rekao je da su u kontekstu imigracije iz zemalja Bliskog istoka, poput Sirije, muslimanske grupe stanovništva posljednjih godina postale raznolikije.

Dodao je da analize pokazuju da se na obim utjecaja religije na integraciju često pretjerano posmatra, objašnjavajući da drugi aspekti poput trajanja boravka, razloga migracije ili socijalnog statusa utječu na proces integracije u mnogo većoj mjeri od vjerske pripadnosti.

 

aljazeera balkans

<