<

STRUČNJACI TVRDE: OVO JE JASAN ZNAK da ste preležali koronu, a da to niste ni znali:

Medicinski eksperti iz Izraela su ustanovili da je ovo najčešći simptom koji se javlja kod pacijenata koji bili zaraženi koronom

Dok se zemlje širom svijeta suočavaju naglim skokom broja oboljelih od korona virusa, mnogi medicinski eksperti već mjesecima proučavaju pacijente koji su preležali bolest Covid-19 kako bi otkrili kako ona napada tij

Istraživanje iz Jerusalima otkrilo je nešto što bi svi trebali da znamo: 50 odsto pacijenata oboljelih od kovida doživljava opštu slabost nakon borbe sa virusom, bez obzira da li je riječ o težoj ili lakšoj kliničkoj slici.

“Najmanje polovina kovid pacijenata i dalje pati od opšte slabosti i poteškoća sa disanjem nedeljama i, možda, mjesecima nakon oporavka, pokazuju preliminarni rezultati izraelskog istraživanja”, prenosi i24.

korona-test

foto: AP

Pulmološki institut u Medicinskom centru “Šare Zedek” u Jerusalimu objavio je u nedelju svoje nalaze, koji se odnose na desetine pacijenata oboljelih od Covid-19 bolesti, od blagih do umjerenih i ozbiljnih stanja.

Oko 50 odsto njih je imalo isti simptom – opštu slabost nakon oporavka, koja nije povezana sa težinom bolesti.

Štaviše, istraživanje je otkrilo da pacijenti s lakšom kliničkom sliku mogu imati dugotrajno oštećenje pluća, dok oni koji su u ozbiljnom stanju ne moraju nužno da prijavljuju slične poteškoće.

“Među simptomima koje smo ispitivali pronašli smo opštu slabost kod većine ispitanika, kašalj i/ili kratkoću daha, pojavu fibroze /plućne embolije, opstrukcije i sumnju na plućnu hipertenziju”, rekao je profesor Gebrijel Izbiki, direktor Pulmološkog instituta koji je pokrenuo ovo istraživanje.

(Mondo/Telegraf)

<