<

Strik: Ukoliko se ne povuku neustavne odluke Dodik ne može ostati na funkciji

Članica Evropskog parlamenta Tineke Strik izjavila je u razgovoru za Anadoliju da ukoliko neustavni zakoni i odluke Skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska ne budu povučeni, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne može ostati na poziciji.

Strik je zahvalila članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću s kojim je danas održala sastanak na kojem su razmijenili mišljenja o situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Dijelimo zabrinutost u vezi s trenutnom situacijom u zemlji. Bosna i Hercegovina je naš prosperitetan susjed, susjed Evropske unije. Naravno, sve oči su sada na Ukrajini suočenoj sa ruskom invazijom, ali moramo još više pažnje posvetiti aktuelnim rizicima u Bosni i Hercegovini“, naglasila je Strik za AA.

Kako je rekla, “vidimo podijeljena mišljenja i u vezi s ruskom agresijom na Ukrajinom. Vidimo da je gospodin Dodik (Milorad op.a) u velikoj mjeri u istoj ravni sa ruskim vlastima, što je direktna prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, i ustvari, u regionu Zapadnog Balkana u cjelini“.

Današnji sastanak komisije Evropskog parlamenta, kako je navela, veoma je važan i s aspekta upućivanja jasne poruke članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsedavajućem Doma naroda Parlamenta skupštine BiH Draganu Čoviću i svima u BiH “da treba učiniti sve neophodno da zadržimo Bosnu i Hercegovinu na pravom putu“.

Kako je kazala, odluke moraju biti donošene u institucijama i biti fokusirane na budućnost, ekonomiju i sveobuhvatni razvoj društva:

“Da bi se radilo na boljoj budućnosti koju građani BiH itekako trebaju, na boljoj ekonomiji, više prilika za mlade ljude i inkluzivnijoj demokratiji. Kao što vidimo, te je itekako ugroženo odlukama Skupštine entiteta Republika Srpska. Mislim da moramo biti potpuno jasni s gospodinom Dodikom, da je takvo djelovanje neprihvatljivo jer direktno prijeti integritetu Bosne i Hercegovine.“

Ove odluke, kako je istakla, moraju biti sklonjene sa stola, te “ako to ne bude urađeno, ne možemo prihvatiti da Dodik ostane na poziciji“.

“Moramo biti uvjereni i da je sigurnost odgovarajuća. Zadovoljni smo povećanjem kapaciteta EUFOR-a, ali to mora biti nastavljeno dalje, jer nam je prioritet sigurnost građana Bosne i Hercegovine protiv svake prijetnje, bilo izvana ili lidera Republike Srpske. Sigurnost je na prvom mjestu, ali kao što je rekao Džaferović (Šefik, op.a) veoma je važna i funkcionalnost države. Mnogo je odluka blokirano i pozivamo lidere da odblokiraju procese donošenja odluka i da to ne bude uslov sporazumu o Izbornom zakonu koji ne bi bio demokratski, i koji ne bi garantovao značaj svakog glasa“, rekla je Strik.

Poručila je kako “izbori moraju biti održani u oktobru, nema druge opcije nego dati mogućnost građanima da glasaju i odluče o svojoj budućnosti i izaberu lidere koji uistinu brinu o njihovoj budućnosti i koji garantuju integraciju u EU“.

“Znam da građani Bosne i Hercegovine žele živjeti zajedno, u miru i stabilnosti“, zaključila je Strik.

N1

<