<

Strahote Gaze: Dječak proveo sate pod ruševinama uz poginule članove

“Znam da sam samo ja preživio. Majka i otac su iskrvarili nasmrt pred mojim očima.”

Bile su to riječi koje je dječak Aziz al-Kulak kazao svom amidži nakon što su mu majka, inženjerka Doaa al-Hatta, otac, advokat Ezzat, i dvojica braće, osmogodišnji Zaid i četvorogodišnji Adam preminuli pred očima u masakru koji će obilježiti cijeli njegov život.

U izraelskom napadu borbenim avionima prije dva dana srušena je zgrada u kojoj su živjeli Aziz i njegova porodica dok su stanari bili u njoj. Desetogodišnji dječak Aziz je jedini član svoje porodice koji je preživio napad u kojem je izgubio majku, oca i dva brata.

Aktivisti su prenijeli detalje o tome kako je dječak Aziz preživio napad. Navode da je dječak, ”kada je započelo bombardiranje, sjedio sa svojom porodicom. Otac je bio s njegove desne i grlio je brata Zaida. Majka je bila s lijeve strane, držeći u naručju Adama. Aziz je bio u sredini, a majka i otac su ga pokušavali zaštititi.”

Aziz je dodao: “Počeli su nam se približavati (zračnim napadima). Krov se srušio na nas. Rekao sam ocu: Postat ćemo mučenici. Reci: Svjedočim da nema drugog Boga osim Allaha…” Zatim je nastavio: ”Vidio sam da majka i otac jako krvare iz glave zbog povreda od kamenja”.

Ostao u zagraljaju porodice

Aktivisti ističu da je Aziz “ostao u zagrljaju svoje porodice koja se borila za dah više od 10 sati pod ruševinama.. Čuo je tekbire svoje majke dok nisu utihnuli. Ostao je sam nakon što su se prestali čuti glasovi njegovih roditelja. Shvatio je da su umrli.”

”Aziz je počeo vrištati kako bi svijet znao da je živ. I zaista, njegov glas je dopro do ljudi koji su bili vani i spasili su ga”, prema riječima aktivista.

Ministar vanjskih poslova Palestine Riyad al-Maliki govorio je, u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a o razvoju događaja u Palestini, o tragediji dječaka Aziza, rekavši: “Prije nekoliko sati ubijeno je 15 članova porodice Al-Kulak, među kojima su osmogodišnji Zaid, četvorogodišnji Adam i njihovi roditelji. Preživio je Aziz koji ima deset godina”.

IZVOR: AGENCIJE

<