<

Stigmatizacija muslimana: Austrijska vlada objavila “državnu kartu islama”

Austrijska vlada je na internetu objavila “državnu kartu islama”, što je u četvrtak uznemirilo muslimane koji upozoravaju da je riječ o “stigmatizaciji” zbog koje se “osjećaju nesigurni”. Interaktivna karta “svjedoči o očitoj namjeri vlade da označi sve muslimane kao potencijalnu opasnost”, reagiralo je Muslimansko vijeće u sopćenju koje prenosi France Presse.

Ranije je ministrica integracija Susanne Raab objavila internetsku stranicu koja se zove “Nacionalna mapa islama“, a u kojoj se navode imena i lokacije više od 600 džamija, udruženja i zvaničnika, kao i njihove moguće veze van države.

No, ova interaktivna mapa, napravljena uz pomoć Univerziteta u Beču i Dokumentacijskog centra političkog islama, uznemirila je mnoge austrijske muslimane, a koalicijski partner OeVP-a, stranka Zeleni, također se distancirala od ovog projekta.

U saopćenju Islamske vjerske zajednice Austrije (IGGOe) se navodi kako ovaj projekat “predstavlja otvorenu namjeru Vlade da označi sve muslimane kao potencijalnu opasnost“.

Glasnogovornica Zelenih za integraciju Faika El-Nagashi kazala je kako “nijedan ministar niti zastupnik Zelenih nije bio dio ovoga, nije čak ni razgovarano s njima“.

“Ovaj projekat miješa muslimane i islamiste i u potpunoj je suprotnosti s onim kakva prava politika integracije treba biti“, dodala je.

Sa druge strane, Raab tvrdi kako namjera mape nije da “stavi sve muslimane pod sumnju“, već je cilj “borba protiv političke ideologije, a ne vjere“.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz često kritizira, kako on kaže, “politički islam“, navodi AFP.

‘Rasizam protiv muslimana raste’

“Zamislite da je napravljena slična mapa o kršćanstvu ili judaizmu“, govori Tarafa BagHajjati, čelnik jedne muslimanske organizacije, i dodaje kako ovaj projekat izjenačava vjeru i terorizam.

“Zabrinjavajuće i razočaravajuće je da Vlada usvaja ovakve ekstremno desničarske ideje“, dodaje BagHajjati.

Od prošlogodišnjeg napada u Beču, kada je ubijeno četvero ljudi, sve je više prijavljenih napada, fizičkih i verbalnih, na muslimane Austrije.

Iz Islamske zajednice navode kako “rasizam protiv muslimana raste“.

<