<

Šteta je da vidimo samo pogreške pa da budemo poput muha koje padaju na prljavštinu

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Bila je mračna noć, na nebu nije bilo mjeseca da rastjera tamu, a urbane sredine još nisu poznavale uličnu rasvjetu. Međutim, ulicama Medine hodao je ”mjesec” od krvi i mesa, pa je čuo Ebu Musu el-Eš’arija kako uči Kur’an u svojoj kući. Bio je impresioniran njegovim glasom, pa je zastao da sluša njegovo učenje. Kad je Ebu Musa, r.a., završio učenje, Allahov Poslanik, s.a.v.s., nastavio je svoj put.

Ujutro ga je sreo i rekao mu: ”O Ebu Musa, da si me sinoć vidio kako slušam tvoje učenje Kur’ana. Tebi je dato nešto od ljepote i milozvučnosti Davudovog, a.s., glasa.”

Ebu Musa mu je rekao: ”Allahov Poslaniče, da sam znao da me slušaš, još bi više uljepšao svoje učenje zbog tebe.”

Slušao je učenje Kur’ana jednog od svojih ashaba, iako ga je njemu melek Džibril direktno dostavljao i prenosio, a onda je ujutro hvalio Ebu Musu, govoreći mu o slatkoći i ljepoti njegovog glasa, poredeći ga sa milozvučnim glasom Allahovog poslanika, Davuda, a.s., sa kojim su planine i ptice zajedno slavile Allaha.

Hvaljenje tuđih sposobnosti je osobina Allahovih poslanika, zar i Musa, a.s., nije govorio: ”A moj brat Harun je  rječitiji od mene.”

Negiranje sposobnosti i zasluga drugih, smatranje sebe genijem i neuporedivim u svome vremenu je svojstvo Iblisa koji je govorio: ”Ja sam bolji do njega”, tj. od Adema, a.s., odnosno od čovjeka.

Ako si slušao neko predavanje, pa ti se svidjelo i utjecalo je na tebe, lijepo je i plemenito da pohvališ predavača, jer ljudi, bez obzira koliko bili napredni ili uspješni, vole čuti riječi hvale. Ako vidiš svog službenika koji je obavio uspješan posao, onda ga pohvali, šteta je da vidimo samo pogreške, pa da budemo poput muha koje padaju samo na prljavštinu. Najljepše je biti poput pčele koja se spušta samo na mirisno cvijeće.

Ako si pozvan na gozbu i primijetiš da je sve maksimalno uređeno i da je hrana ukusna, zahvali se domaćinu na gostoprimstvu i reci mu da se zahvali svojoj ženi u tvoje ime, jer ona je ”vojnik” kojeg nisi vidio, ali vidio si njezino dobro djelo.

Najplemenitije od svega toga je pohvaliti one koji posjeduju vještinu i genijalnost u struci kojom se ti baviš, pa ako si pisac i pročitaš knjigu nekog drugog autora, pohvali ga.

A ako si uspješan službenik i vidiš svog kolegu koji ima izvrsne inovatorske ideje, pohvali ga i ohrabri, jer narodi doživljavaju svoj preporod na jedinstvu, a ne na suparništvu i rivalstvu. Budi uvijek partner i podrška, a nikada smetnja i prepreka.

Vrhunac plemenitosti je hvaliti odlike i prednosti drugih u njihovoj odsutnosti. Zašto uvijek moramo čupati ”perje” odsutnih i govoriti o njihovim negativnostima, jer ljudi imaju svoje vrline, dobre strane i prednosti, pa pričajmo o njima.

 

saff.ba

<