Site icon Ljepota Islama

ŠTA SE TO KUHA Srbija kreće u najveću nabavku oružja još od vremena JNA

epa07560563 The armoured vehicles and tanks of Serbian Army take part in a military parade 'Defense of Freedom' to mark the Victory Day in Nis, Serbia, 10 May 2019. About 4,000 members of the Army and Police, 300 combat vehicles and about 40 aircrafts participated in the parade to celebrate the 74th anniversary of the victory in the World War II over Nazi Germany and its allies. EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Vojna oprema i municiju za Vojsku Srbije vrijednu 1,25 milijardi eura.
Država će od fabrike domaće vojne industrije u narednih pet godina naručiti naoružanje, vojnu opremu i municiju za Vojsku Srbije vrijednu 1,25 milijardi eura.
To ovu narudžbinu čini najvećom još od vremena JNA.
Očekuje se da od ovog novca jedinice dobiju nova borbena, oklopna i transportna vozila, pješadijsko naoružanje, optiku i balističku zaštitu, haubice, kao i modernizovano, ali i tek razvijeno, savremeno raketno naoružanje – pišu Novosti.
Ova nabavka, ukoliko bude ostvarena, ne samo da će drastično povećati vatrenu moć i sposobnosti oružanih snaga, nego će biti i dugo očekivani impuls domaćoj vojnoj industriji. Da bi se stvorili uslovi da fabrike mogu da progutaju ovakav zalogaj, država će već u prvom kvartalu Fabrike oružja i tri vojna remontna zavoda uložiti 145 miliona eura. Ovaj novac bit će potrošen na kupovinu tehnologije, pogona i za modernizaciju proizvodnje.
Generalštab Vojske Srbije pripremio je nekoliko spiskova naoružanja i opreme, potrebnih oružanim snagama, koji su predstavljeni državnom vrhu na nedavno održanom sastanku u Nišu. Na najambicioznijoj listi našlo se oružje i tehnika za koju je neophodno proširenje postojećeg vojnog budžeta za najmanje 500 miliona eura godišnje.
Prema petogodišnjem planu nabavki i dugoročnim planovima opremanja vojsci su najpotrebnija borbena vozila, raketni sistemi, savremeno streljačko naoružanje i pješadijska oprema.
Vojska Srbije će u narednih pet godina pazariti domaće naoružanje i opremu u vrijednosti cijele eskadrile savremenih borbenih aviona ili najbolje opremljenog ratnog broda. Poređenja radi, Hrvatsku će 12 aviona ‘rafal’ koštati 1,1 milijardu eura, a otprilike toliko iznosi i pojedinačna cijena koju će Grčka isplatiti Francuskoj za najsavremeniju fregatu.
 
Magazin PRESS / Oslobođenje
Exit mobile version