<

ŠTA SE TO KUHA Srbija kreće u najveću nabavku oružja još od vremena JNA

Vojna oprema i municiju za Vojsku Srbije vrijednu 1,25 milijardi eura.
Država će od fabrike domaće vojne industrije u narednih pet godina naručiti naoružanje, vojnu opremu i municiju za Vojsku Srbije vrijednu 1,25 milijardi eura.
To ovu narudžbinu čini najvećom još od vremena JNA.
Očekuje se da od ovog novca jedinice dobiju nova borbena, oklopna i transportna vozila, pješadijsko naoružanje, optiku i balističku zaštitu, haubice, kao i modernizovano, ali i tek razvijeno, savremeno raketno naoružanje – pišu Novosti.
Ova nabavka, ukoliko bude ostvarena, ne samo da će drastično povećati vatrenu moć i sposobnosti oružanih snaga, nego će biti i dugo očekivani impuls domaćoj vojnoj industriji. Da bi se stvorili uslovi da fabrike mogu da progutaju ovakav zalogaj, država će već u prvom kvartalu Fabrike oružja i tri vojna remontna zavoda uložiti 145 miliona eura. Ovaj novac bit će potrošen na kupovinu tehnologije, pogona i za modernizaciju proizvodnje.
Generalštab Vojske Srbije pripremio je nekoliko spiskova naoružanja i opreme, potrebnih oružanim snagama, koji su predstavljeni državnom vrhu na nedavno održanom sastanku u Nišu. Na najambicioznijoj listi našlo se oružje i tehnika za koju je neophodno proširenje postojećeg vojnog budžeta za najmanje 500 miliona eura godišnje.
Prema petogodišnjem planu nabavki i dugoročnim planovima opremanja vojsci su najpotrebnija borbena vozila, raketni sistemi, savremeno streljačko naoružanje i pješadijska oprema.
Vojska Srbije će u narednih pet godina pazariti domaće naoružanje i opremu u vrijednosti cijele eskadrile savremenih borbenih aviona ili najbolje opremljenog ratnog broda. Poređenja radi, Hrvatsku će 12 aviona ‘rafal’ koštati 1,1 milijardu eura, a otprilike toliko iznosi i pojedinačna cijena koju će Grčka isplatiti Francuskoj za najsavremeniju fregatu.
 
Magazin PRESS / Oslobođenje
<