<

ŠTA SE DESILO: Pojavio se crveni med, pčelari iznenađeni

Med crvene boje koji je pčelar Sahin Eser pronašao u jednoj od 45 košnica iznenadio je ne samo njega, već i njegove sugrađane u mjestu Osmaniye u južnom dijelu Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kada sam otvorio tu košnicu vidio sam med crvene boje. Med iz šest okvira u kojima pčele zatvaraju materijal nakon punjenja medom je u potpunosti crven. Druge košnice sadrže med normalne boj, nakve s kakvom se susrećemo u ovom podneblju. Pokazao sam med drugim pčelarima i svi su bili iznenađeni”, kazao je Eser koji se pčelarstvom bavi skoro deceniju. On je dodao kako nikada ranije nije vidio med crvene boje.

Ovaj pčelar je o pronalasku obavijestio nadležnu instituciju koja je uzela uzorke meda i pčela iz košnice, ali i okolnih biljaka kako bi se utvrdio razlog ovog fenomena.

Predsjednik udruženja pčelara iz Osmaniye Emin Gaffaroglu je također kazao kako nikad ništa takvo nije vidio i dodao kako je ta regija bogata različitim vrstama biljaka.

“Prvi put se susrećemo s medom te boje i okusa. Ne znamo gdje su pčele bile pa su donijele takav nektar i proizvele takav med. Izgleda dobar, boja, okus i miris su mu drugačiji. Pčele u potrazi za biljakama mogu otići i do šest kilometara udaljenosti od košnice. Ipak, rezultat će se istragom brzo utvrditi”, kazao je Gaffaroglu.

Profesor sa lokalnog veterinarskog fakulteta Adnan Bozdogan je kazao kako je nešto ovakvo vrlo rijetko i da će se nakon laboratorijskih analiza znati mnogo više o ovom medu.

Akos.ba

<