<

Srpska komisija: Hrvatska policija bacila migranta u baru i puštala elektroškove

‘Poslije niza slučajeva maltretiranja i prebijanja migranata i vraćanja s granice, pripadnici hrvatske granične policije brutalno su pretukli K.S. (2003), maloljetnika iz Afganistana, prilikom pokušaja grupe od 16 migranata da prijeđu granicu”, javlja Komisija za izbjeglice i migracije Republike Srbije (KIRS).

Dječak koji je preživio tešku fizičku i psihičku torturu od strane službenih državnih organa Hrvatske, prvo je izdvojen iz grupe migranata, pretučen na samoj granici, nakon čega je zatvoren u u prostoriju u kojoj su ga tukla četiri pripadnika granične policije, navedeno je u službenom priopćenju.

Dječaku su, navode iz Komisije, oduzeli telefon i novac, fizički ga povrijedili, a nakon zatvaranja u prostoriju natjerali su ga da se skine, gdje su potom pustili vodu i napravili baru u koju su ga ubacili i puštali struju preko elektrošokera, od čega je dječak i izgubio svijest.

U ovom “stravičnom incidentu” dječak je zadobio prijelom rebara s unutarnijm krvarenjem, hematome glave te je izgubio dosta krvi, rečeno je u priopćenju.

Komisija za izbjeglice i migracije Republike Srbije izražava “zabrinutost i zgražanje nad ovakvim postupcima, te upozorava predstavnike međunarodne zajednice na veliku primjenu nasilja hrvatske granične policije, kao i na flagrantno kršenje ljudskih prava”.

Hrvatski službenici su izjavili da zaštita državne granice ponekad podrazumijeva i određene oblike nasilja, što krši zakone i međunarode preuzete obaveze države koja je članica EU, navodi se dalje u prioćenju, prenosi N1.

Komisija je uputila i apel međunarodnoj zajednici da svojim autoritetom pomogne da se prestane s tako “neljudskim ponašanjem”, podsjećajući da svaka osoba koje se zatekne na teritoriju neke države ima pravo zatražiti azil i početi proceduru za azil.

<