SRBIJA USVOJILA STRATEGIJU NACIONALNE SIGURNOSTI: ‘NIJE ISKLJUČENA MOGUĆNOST IZBIJANJA NOVOG RATA’

Vlada Republike Srbije je na sjednici održanoj 8. augusta usvojila dvije strategije iz oblasti odbrane zbog, kako navode, činjenice da Srbija mora da prati promjene u okruženju i da prilagođava svoju sigurnosnu politiku kako bi na najbolji način zaštitila svoje nacionalne interese.

Usvojena Strategija nacionalne sigurnosti je ocijenjena kao najviši i najznačajniji strategijski dokument, a na njoj se temelji i Strategija odbrane, koju je Vlada Republike Srbije također usvojila u predloženom tekstu.

Osnovna polazišta Strategije nacionalne sigurnosti su, navodi se, očuvanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, vojna neutralnost, briga o srpskom narodu van granica Republike Srbije, evropske integracije i efikasna pravna država.

U njoj se ističe da značajan utjecaj na sigurnosnu situaciju u regionu imaju naslijeđeni problemi iz prošlosti, historijske protivrječnosti, kao i posljedice sukobljavanja naroda i država na prostoru jugoistočne Evrope, a naročito na prostoru Balkana.

  • Odnose država u regionu, također, opterećuje regulisanje položaja manjina, rješavanje pitanja nestalih lica i nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina, kao i pitanja povratka izbjeglih, prognanih i interno raseljenih lica i vraćanja njihove imovine. Rizici od izbijanja ratova i drugih oružanih sukoba na prostoru jugoistočne Evrope, iako su smanjeni, nisu eliminisani – navodi se u Strategiji.

U ovom dokumentu se kao realna prijetnja sigurnosti regiona izdvajaju “separatističke težnje”, ali isključivo Kosova, a ne, primjera radi, bh. entiteta RS.

  • Priznavanje nezavisnosti tog dijela teritorije Republike Srbije od strane pojedinih država u neposrednom okruženju, kao i određenog broja država u svijetu, nepovoljno se odražava na jačanje mjera povjerenja i saradnje i usporava proces stabilizacije na ovim prostorima – navodi se u Strategiji.

Pokušaji revizije Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Dejtonski sporazum), dodaje se, ostvaruju negativan utjecaj na stabilnost i sigurnost u regionu.

  • Republika Srbija, kao jedna od potpisnica, garant je Dejtonskog sporazuma i zalaže se za poštovanje i ispunjavanje obaveza iz tog dokumenta u interesu sva tri konstitutivna naroda BiH – piše u dokumentu.

Navodi se također da u “pojedinim državama regiona” postoji težnja, kao i pokušaji, da se ostvari što veći stepen nacionalnog ujedinjenja etničkog prostora i realiziraju velikodržavni projekti, koji bi uključivali reviziju i promjenu međunarodnopravno utvrđenih državnih granica i ovlaštenja, što može, smatraju, da predstavlja opasnost za mir i sigurnost na regionalnom nivou, ali i van njega.

Na sigurnost Republike Srbije, tvrde, utječe i “nedovršen proces razgraničenja država bivše SFRJ”

  • Očuvanje srpskog naroda, nacionalnih manjina i njihovog kulturnog, vjerskog i historijskog identiteta uvjet je opstanka Republike Srbije, dijaspore i Srba u inostranstvu, te Republike Srpske kao entiteta u sastavu BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom – jedan je od nacionalnih interesa navedenih u Strategiji.

(Hayat / Foto: Arhiv)