<

Srbija namjeravala u BiH poslati pripadnike zloglasne 62. padobranske i 72. brigade za specijalne operacije

Čelnici Vojske Republike Srbije namjeravali su na vježbu u Bosnu i Hercegovinu poslati pripadnike jedinica za specijalne operacije. Upravo je to bio ključni razlog za “odgađanje” zajedničke vojne vježbe BiH i Srbije koja je trebala biti održana od 9. do 16. oktobra ove godine.

“Na spisku vojnika koje je Srbija bila dostavila bili su i pripadnici 63. padobranske brigade iz Niša te 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije”, kazao je za portal Istraga.ba izvor iz Ministarstva odbrane BiH.

Pamte 63. padobransku i 72. brigadu i Sarajlije, a tadašnji pripadnici tih brigada, oni koji su preživjeli, još bolje pamte branioce Sarajeva.

Te su brigade, naime, u decembru 1993. godine učestvovale u operaciji “Pancir 2”, koja je za cilj imala zauzimanje brda Žuč nad Sarajevom. Potvrđeno je to i na suđenju generalu Momčilu Perišiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

– Operaciju su dogovorili generali Perišić i Mladić radi osvajanja uzvišenja kako bi se lakše kontroliralo Sarajevo – kazala je u završnoj riječi tužiteljica April Carter.

Jedinicama je komandovao pukovnik komandant 72. specijalne brigade Milorad Stupar, a napad je izvršen na položaje 3. bataljona Prve slavne brigade Armije RBiH, preko Betanije, Prahovog brijega do konačnog cilja, brda Žuč.

Operacija “Pancir 2” je započeta ujutro 27. decembra 1993. godine, a prvi u prostorijama Medicinskog centra gine oficir Ranko Bunjevac, čija je oduzeta motorola imala važnu ulogu u razbijanju ove operacije.

– Motorola je nama došla u ruke i detaljno smo putem nje pratili tok njihove operacije – ispričao je svojevremeno Enes Zeković, ratni komandant 3. bataljona Prve slavne brigade Armije RBiH.

Operacija je okončana uz velike gubitke 72. brigade. Prema svjedočenju oficira Zlatka Danilovića, šest njegovih saboraca je poginulo, a njih deset je ranjeno. Pripadnici brigade su ostali na području Sarajeva još dva dana i nakon toga su se, navodno, vratili u Srbiju. Tijela poginulih su naknadno vraćena u Srbiju i sahranjena.

Osim angažmana specijalaca iz Srbije, bila je planirana još jedna “diverzija”. Naime, prema informacijama Istrage, čelnici Republike Srpske namjeravali su organizirati tri “punkta” na kojima bi građani tog entiteta “samoinicijativno” cvijećem zasipali Vojsku Srbije. Jedan od tih punktova trebao je biti u blizini Doboja, a cilj je bio da se Vojska Srbije prikaže kao “oslobodilačka” vojska u BiH. I ova saznanja dostavljena su Ministarstvu odbrane BiH koje je u ponedjeljak donijelo odluku o “odgađanju” vježbe do daljnjeg. S obzirom na to da odluka Predsjedništva BiH vrijedi isjključivo do kraja ove godine, teško je očekivati da će ova vježba biti uopće i održana.

(Istraga/Faktor/Saff)

<