<

SRAMOTNA IZJAVA IVICE DAČIĆA: “Riječ genocid je danas magična…”

Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije i Socijalističke partije Srbije, izjavio je danas u supštinskoj debati da je siguran da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić neće popustiti pod pritiscima i neće priznati nezavisnost Kosova, ali će sve učiniti da “sačuva mir, živote ljudi i postigne kompromisno rješenje”.

“Situacija na terenu je da niti Srbija ima puni suverenitet u Prištini, niti Priština ima puni suverenitet na sjeveru Kosova. Svaka promjena moguća je samo ratom. Zato je jedino razumno voditi dijalog i tragati za kompromisom. Zato smo se i opredijelili za dijalog”, rekao je Dačić tokom sjednice Skupštine o pregovorima s Kosovom o čemu je govorio Vučić.

Dačić je pitao kakav je kredibilitet Evropske unije (EU) koja je garantovala ispunjavanje Briselskog sporazuma, a sada “mirno gleda” na sve što radi Priština odbijajući da ga sprovede.

“Prijetit će nam da nećemo ući u EU. Tržit će sve, a neće nuditi ništa. Vršit će pritisak na druge zemlje da priznaju nezavisnost Kosova. Stalno na povocu drže marionteske zemlje iz regiona da napadaju Srbiju“, ocijenio je Ivica Dačić.

Kako je dodao, “na kraju možda će i vojno pokušati da osvoje sjever” Kosova. Dodao je da je ekomonski jaka Srbija najbolja odbrana.

“Tražit će političare koji će priznati Kosovo govoreći da je to spas“, rekao je Dačić. Naveo je da “zna kakve je pritiske Vučić izdržao”.

On je rekao da je Izrael pokazao da su interesi važniji od principa tako što je “žrtvovao ‘srpski Jerusalim’ (Kosovo) za kosovsku ambasadu u Jerusalimu”.

Pored toga Ivica Dačić je, ocijenivši da je “riječ genocid danas magična”, naglasio da su historijski fakat i istina da su etničko čišćenje i genocid počinjeni nad srpskim narodom, što je ilustrovao podacima:

“Priština 1981. godina – Srba je 50.269, a 2011. godine 430. U Prištini je 1981. godine bilo 140.000 Albanaca, a sada 194.000. Kakav je to genocid nad Albancima – kako govori Priština? Kad je sada njih više, a Srba manje”, rekao je Dačić, prenosi N1.

<