<

Sramno i tužno: Oboljeloj djevojčici iz BiH za operaciju nedostaje 1.500 KM

Kolika je važnost grupe oboljelih u Bosni i Hercegovini dovoljno govori činjenica da je finansiranje liječenja djece prepušteno građanima, dijaspori i humanitarnim organizacijama.

Jedan od jasnijih prikaza jeste situacija oboljele Sunčice Ivanković, kojoj za operaciju u Rusiji nedostaje još samo 1.500 KM, piše “Klix“.

Svakodnevno se na društvenim mrežama susrećemo sa objavama na kojima ljudi prikupljaju novac za oboljele. I dok neki okreću glavu, drugi doniraju koliko mogu nadajući se da će njihov doprinos pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Organizacija Pomozi.ba svakodnevno obilazi ugrožene i socijalne slučajeve, pomaže im i promoviše ideju o humanitarnom radu. Političari ne reaguju.

Stoga nije iznenađujuća ni akcija Tuzlaka koja datira iz januara ove godine, a u kojoj objašnjavaju kako djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama. Pa ko uplati – uplati.

Vratimo se uz to i u oktobar 2019. godine, kada je saopšteno kako je djevojčici propala operacija u Rusiji jer joj je za nju nedostajalo svega 3.000 KM. Ovo je jedan u moru ovakvih slučajeva u Bosni i Hercegovini, o mnogim sličnim se nije pisalo u medijima, a konkretno na ovu priču reagovala je organizacija Pomozi.ba koja je uplatila potrebne 3.000 KM.

Bosna i Hercegovina vrvi porodicama koje nisu u mogućnosti prikupiti sredstva za liječenje članova porodice. Bore se, mole, pišu apele. Priče se promovišu dan-dva, zatim nestaju u moru drugih. Upravo tako nestala je i priča o djevojčici Sunčici kojoj je za Božičnu operaciju bilo potrebno svega 5.600 KM.

Uz donacije na Paypal i žiro račun i humanitarnu svirku prikupljeno je svega 4.100 KM, što znači da Sunčici i njenoj majci nedostaje 1.500 KM za odlazak na operaciju koja je zakazana za tri dana, tačnije za 25. decembar. Humanitarne organizacije su kazale kako u ovom slučaju ne mogu upaliti humanitarni broj za pomoć, jer se radi o premalom novčanom iznosu. Naposljetku se na sve postavlja veliko pitanje: Kako su to u BiH posloženi prioriteti ako se može desiti da oboljelom djetetu tri dana pred operaciju nedostaje 1.500 KM?

Sunčica i Milica žive kao podstanari, njena majka nema stalno zaposlenje jer je dobila otkaz kada je krenula na prvu operaciju sa svojom kćerkom. Žive od 160KM socijalne pomoći, a njena majka se lavovski bori kako bi pomogla kćerki i održala porodicu u životu.

Svi koji žele donirati novac mogu to učiniti na žiroračun 5620998135146636 na ime Milica Ivanković, NLB Banka, a porodicu možete kontaktirati na broj 065 786 447. Donirati možete i putem PayPal računa: milicatad@gmail.com.

<