<

Specijalni predstavnik UN-a: Izrael i Palestina na putu ka ratu punih razmjera

Izrael i Palestina su na putu ka ratu punih razmjera, upozorio je specijalni koordinator UN-a za bliskoistočni mirovni proces Tor Wennesland, javlja agencija Anadolija.

“Prekinite vatru odmah. Eskaliramo ka ratu punih razmjera. Lideri na svim stranama moraju preuzeti odgovornost za deaskalaciju. Cijena rata u Gazi je poražavajuća i plaćaju je obični ljudi. UN rade sa svim stranama da vrate mir. Zaustavite nasilje sada”, naveo je na Twitteru.

Njegovo upozorenje došlo je nakon što su izraelski ratni avioni započeli racije kasno u ponedeljak u Pojasu Gaze u ofanzivi koju vojska zove operacija “Čuvari zida”.

Broj žrtava porastao na 30

Broj Palestinaca koje su izraelske snage ubile od početka ofanzive na Pojas Gaze porastao je na 30, uključujući ženu i desetoro djece, a broj povređenih je 203, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Tenzije su narasle u naselju Sheikh Jarrah u Istočnom Al-Qudsu od prošle nedjelje, nakon što je izraelski sud naložio deložaciju palestinskih porodica.

Palestinci koji protestuju u znak solidarnosti sa stanovnicima Sheikh Jarrah na meti su izraelske snage.

Troje Izraelaca takođe je ubijeno, a 31 osoba ranjena u palestinskim raketnim napadima.

Izrael je okupirao Istočni Al-Quds tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine i anektirao je čitav grad 1980. godine – potez koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

IZVOR: AGENCIJE
<