<

ŠOKANTNA IZJAVA NOVOG DIREKTORA SIPA-e: “Volio bih da me neko prisluškuje…”

U Republici Srpskoj postoji politička volja za borbu protiv kriminala i korupcije, što su pokazali i policija i tužilaštvo, izjavio je novoimenovani direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Darko Ćulum.

Ćulum, donedavni direktor Policije Republike Srpske, rekao je da je pogrešno protumačena izjava glavnog tužioca RS-a Mahmuta Švrake da za to ne postoji politička volja, jer je Švraka mislio na nedostatak novca za institucije koje se bore protiv kriminala i korupcije i na to da politika odlučuje koliko novca će dati policiji i tužilaštvima.

Govoreći o mogućnostima nezakonitog prisluškivanja u Republici Srpskoj, Ćulum je naglasio da MUP Republike Srpske prisluškuje samo zakonito, uz uredno izdato odobrenje suda, te da se ne plaši da ga možda neko zakonito ili nezakonito prisluškuje.

“Ne plašim se, a ponekad sam se znao našaliti s kolegama i reći da bih volio da me neko prisluškuje”, kazao je Ćulum.

“Ne radim ništa što nije transparentno i što je nezakonito i nemam razloga da se plašim da li me neko prisluškuje”, rekao je Ćulum za “Glas Srpske”.

Kada je riječ o nerasvijetljenim slučajevima u Republici Srpskoj, Ćulum je izrazio žaljenje što za njegovog mandata nije rasvijetljeno ubistvo Davida Dragičevića, ali odgovorno tvrdi da je sa svojim kolegama preduzeo sve da se taj slučaj rasvijetli.

“Istraga je još u toku i nadam se da će to djelo biti rasvijetljeno”, istaknuo je Ćulum.

On je rekao da je bilo slučajeva u kojima su članovi grupe “Pravda za Davida” kršili javni red i mir ili nisu prijavljivali održavanje javnih skupova, a policija je postupala u okviru svojih redovnih aktivnosti i nadležnosti.

“Nisam ja imao potrebu da govorim policajcu da uradi ono što mu zakon nalaže. Veću pažnju su obraćali na članove te grupe s obzirom na to da je bilo izgreda i kršenja javnog reda i mira”, pojašnjava Ćulum.

O slučajevima ubistva Slaviše Krunića i pokušaja ubistva novinara BN TV-a Vladimira Kovačevića, Ćulum je rekao da je policija Republike Srpske učinila sve da ova dva slučaja budu rasvijetljena, ali da su motivi još nepoznati policiji i tužilaštvu.

“U poređenju s okruženjem, to je izuzetno visok procent. Uvijek je teže rasvijetliti djela koja su rezultat obračuna kriminalnih grupa i naručena ubistva, a pogotovo je teško doći do motiva”, zaključio je Ćulum.

slobodna-bosna

<