<

SNSD sada gazduje svim novcem od naplate električne energije

To konkretno znači da će samo uz Lukin blagoslov moći da raspisuju tendere po svim osnovama, pa i onim koja se tiču nabavke softverske opreme, na čemu se izvlači velika količina novca na račune firmi koje se bave IT tehnologijama u RS

Mješoviti holding “Elektroprivreda Republike Srpske “ (MH ERS) nedavno je donio odluku da se računi za utrošenu električnu energiju, počevši sa aprilskim računom, plaćaju isključivo Direkciji za javno snabdijevanje ERS, a ne kao do sada zavisnim preduzećima u okviru holdinga.

Prema saznanjima Žurnala, ovakvu odluku donijeli su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i generalni direktor ERS Luka Petrović, kako bi sva sredstva od naplate struje bila centralizovana u sjedištu ERS u Trebinju. To znači, kako su pojasnili izvori Žurnala, da su zavisna preduzeća iz sistema ERS (Elektrokrajina, Elektrodistribucija Doboj, Pale…) ostala bez izvornih prihoda i da će ubuduće Petrović, uz odobrenje Dodika, odlučivati koliko će kome od tih preduzeća prebaciti novca za isplatu plata i pokrivanje ostalih rashoda. I ne samo to, zavisna preduzeća su praktično razvlašćena, jer o svim bitim pitanjima za poslovanje više neće odlučivati ona, već centrala ERS u Trebinju, odnosno Luka Petrović.

To konkretno znači da će samo uz Lukin blagoslov moći da raspisuju tendere po svim osnovama, pa i onim koja se tiču nabavke softverske opreme, na čemu se izvlači velika količina novca na račune firmi koje se bave IT tehnologijama u RS. S obzirom na to da je operacija centralizacije sredstava od naplate struje pokrenuta u aprilu ove godine, te da će se na račun ERS sliti ogromna količina novca, na čije trošenje zavisna preduzeća neće imati nikakakv uticaj, jasno je da će Luka Petrović imati potpunu kontrolu nad svim sredstvima ERS.

Petrović je generalni sekretar vladajućeg SNSD-a, čiji je lider Milorad Dodik, te postoji sumnja da će jedan dio novca biti odvojen za kampanju te stranke na opštim izborima u oktobru 2022. godine.

Žurnal je u dva navrata zatražio od generalnog direktora ERS da pojasni zašto je donesena ovakva odluka i da li je ona finansijski opravdana ili ima političku pozadinu, ali Petrović je ignorisao naše upite. Nije odgovorio ni na pitanje – na koji način će elektrodistributivna preduzeća u okviru ERS-a ostvarivati prihode, jer ostaju bez direktnih prihoda i po kom osnovu i na osnovu kojih kriterijuma će se iz centrale vršiti raspodjela prihoda tim preduzećima?

Osim toga, svi građani ranije su sa elektrodistributivnim preduzećima, koja pokrivaju mjesta njihovog boravka, potpisala ugovore o isporuci električne energije. Mada je bila ponuđena opcija da mogu koristiti i drugog snabdjevača, građani su morali potpisati ugovor sa preduzećima iz sistema ERS, koji ima monopol na isporuku električne energije u RS, jer drugih snabdjevača jednostavno nije ni bilo.

Nakon što su počeli da stižu novi računi za utrošenu struju, potpuno je jasno da je Direkcija za javno snabdjevanje ERS preuzela ranije sklopljene ugovore sa potrošačima električne energije (fizičkim i pravnim licima), a da od njih nije tražila saglasnost za produženje postojećih ugovora ili eventualno sklapanje novih.

Odmah nakon što su preuzeli naplatu računa za struju iz Direkcije u Trebinju najavili su tužbe za sve one koji nisu izmirili dugovanja, zaključno sa martovskim računom. Iz sjedišta ERS Žurnalu nije odgovoreno koliko je do danas pokrenuto tužbi niti da li smatraju da je takav pristup socijalno opravdan, s obzirom na to da se najveći dio građana Republike Srpske našao u pogoršanoj situaciji zbog posledica pandemije korona virusa?

U cijeloj priči oko promjene naplate računa za struju postoji još jedan detalj, kojim su oštećeni građani. Neki od potrošača su u prethodnom periodu imali pretplatu za utrošenu električnu energiju, ali na novim (aprilskim računima) nema iznosa. Iako se u principu ne radi o velikim sredstvima pojedinačno, kada se sabere broj onih koji su pretplatili utrošenu struju, može se doći do zaključka da se radi o poprilično velikom iznosu. Prema popisu stanovništva u BiH iz 2013. godine evidentirano je 408.825 domaćinstava. Jedan dio domaćinstava je pretplatio struju i taj novac im je bespravno uzet, što kada se sabere (ako je prosječno pretplaćena samo jedna marka) iznosi nekoliko stotina hiljada KM. Taj novac je nezakonito uzet od građana. Oni koji imaju dugovanja, moraće ih izmiriti, jer su najavljene tužbe.

Postoji mogućnost da, ako ste pretplatili račune za struju, odete u zavisno elektrodistributivno preduzeće kome ste do sada plaćali račune, podnesete zahtjev, ispunite masu papira i čekate da vam se vrati vaša marka, dvije, deset… Ali građani se rijetko odlučuju na takav korak, jer ih, po onoj narodnoj, dođe skuplja pita od tepsije. Iz ERS Žurnalu nisu odgovorili na koji način je reguisan povrat novca onima koji su pretplatili račun i zašto tog iznosa nema na novim računima?

<