<

Snimke otkrivaju niz zagonetnih detalja, a štošta upućuje na supstancu popularnu među teroristima

Zbog načina kretanja eksplozija na videosnimkama pretpostavljaju se njihovi uzroci. Druga eksplozija je posebno enigmatična

Unatoč oprečnim i različitim izvješćima o uzrocima eksplozije u bejrutskoj luci, na videosnimkama uočeno je nekoliko stvari koje se ističu. Većina videozapisa na društvenim medijima započela je nakon prve od dvije eksplozije.

U prvom videozapisu vidljivi su bijeli bljeskovi ispod glavnog oblaka tamnog dima. Jedno je objašnjenje da se radilo o eksploziji vatrometa iz skladišta. Drugo potencijalno objašnjenje je da je riječ o streljivu koje je zapaljeno. No, druga eksplozija je još zagonetnija.

Usporeni kadrovi videozapisa na društvenim medijima pokazuju da se druga eksplozija prvo odvila na razini tla bacajući zid prašine, a potom se oblak uzdigao u zrak velikom brzinom.

Rano objašnjenje bilo je da su eksplodirali skladišteni nitrati ili drugi pohranjeni “visoko eksplozivni materijali”, pretpostavio je šef libanonske unutrašnje sigurnosti. Jedan od najčešćih nitrata koji se koristi u industriji je amonijev nitrat. On se često koristi za proizvodnju umjetnih gnojiva i nije eksplozivan sam po sebi.

Ali pomiješan s gorivom ili ako dođe u kontakt s plamenom i drugim izvorom paljenja, eksplodira snažno. Zato je postao popularan kao eksploziv iz kućne radinosti koji je već upotrebila Irska republikanska armija (IRA) i norveški krajnje desni terorist Anders Breivik u napadu na Oslo 2011. godine.

Poznato je i da su gnojivo proizvedeno na bazi amonijeva nitrata u napadu na zgradu Svjetskog trgovačkog centra u Oklahoma Cityju 1995. godine koristili Timothy McVeigh i Terry Nichols.

Najsmrtonosnija industrijska nesreća u američkoj povijesti dogodila se u luci Texas City u Teksasu 1947. Nepažljivo bačena cigareta pokrenula je vatru na brodu koji je prevozio oko 2300 tona amonijeva nitrata u papirnatim vrećama. Kada je kemikalija eksplodirala, uzrokovala je eksploziju dovoljno snažnu da sruši ljude na zemlju u Galvestonu u Teksasu, udaljenom 10 kilometara. Detonacija je također izazvala lančanu reakciju kada je obližnji brod, također noseći amonijev nitrat, eksplodirao. Procjenjuje se da je u katastrofi tada poginula 581 osoba.

Amonijev nitrat je zbog svoje opasnosti i potencijalne uporabe sa strane terorista postao u nekim zemljama podložan strogim propisima.

jutarnji.hr

<